Ruske radnice u iranskoj centrali plaćene da nose veo

Ruskinje koje rade u iranskoj nuklearnoj centrali Bušer dobijaju dodatak na platu od države da bi nosile veo, ali one ne poštuju tu preuzetu obavezu, rekao je danas jedan iranski poslanik.
Ruskinje koje rade u iranskoj nuklearnoj centrali Bušer dobijaju dodatak na platu od države da bi nosile veo, ali one ne poštuju tu preuzetu obavezu, rekao je danas jedan iranski poslanik.

"Prema ugovorima potpisanim sa ženskim osobljem u nuklearnoj centrali one su dodatno plaćene da bi poštovale islamski kodeks oblačenja", rekao je Mehdi Musavinedžad, poslanik iz grada Daštestana u centralnoj provinciji Bušer gde se nalazi centrala.

On je izrazio žaljenje što one na odgovarajući način ne poštuju taj kodeks. "Kad jedna strana plaća da bi se poštovalo nošenje vela, druga strana bi trebalo da poštuje obavezu", rekao je on.

Prema kodeksu oblačenja u Iranu sve žene treba da prekriju telo od glave do pete kada se kreću u javnom prostoru. Prema tome nošenje marame ili vela na glavi je obavezno.

Taj konzervativni poslanik je rekao da Ruskinje koje rade u centrali često dolaze u grad i da bi to što ne poštuju običaje nošenja islamske marame moglo negativno da utiče na društvene vrednosti u toj oblasti.

Nuklearna centrala Bušer koju je sagradila Rusija i za nju obezbeđuje gorivo počela je sa radom u jesen 2011. godine.

  • Dejan

    27.12.2012 01:01
    @ A sta se to Vas tice?
    Da li se to mene (nas) tiče? Naravno, pravoslavnu "džamahiriju" pokušavaju da uvedu u mojoj (našoj) državi i pružaću otpor tome koliko god budem mogao. Ove šerijatske države su lep primer kako bi nam bilo kad ne bi postojala sekularnost. Zar ne znate da SPC propisuje način odevanja žena? Nije baš veo (zar, burka i sl) u pitanju, ali nije daleko...
    Da li je njima dobro? Tvrdite da jeste. Baš ste naivni... A, kao što sam ranije napisao, nije problem u prihvaćenim običajima, već NAMETNUTIM.
    Postoji, recimo, običaj obrezivanja devojčica u nekim sredinama u Africi. Zar kao ljudsko biće ne osećate tugu što se velikom broju osoba nameće tako nešto? Najlakše je reći da su to njihovi običaji. Odete li da radite u tu sredinu i povede li svoje ćerku tih godina, da li ćete se povinovati njihovim običajima? Besmislica!
    Pozdrav
  • 26.12.2012 15:59
    Ove Ruske radnice kao da imaju neku genetsku vezu sa bivsim republikama bivse Juge
    dodju da zive i rade u Vojvodinu i ne postuju pravila Vovodjana i Vojvodine...nego furaju po svome
    i onda kazu kako ih niko ne voli...
  • @ dejan

    26.12.2012 09:04
    A sta se to Vas tice?
    Jel njima dobro. Jeste. Oni se ne bune protiv osim par zanesenjaka koji veruju u americku demokratiju(ili ti prodaju magle).
    U njihovoj zemlji je tako. Ako odem da posetim Iran ili radim tamo, ponasacu se shodno obicajima te zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet