Grčka zatvorila petinu fakulteta

Skupština Grčke je odobrila reformu obrazovnog sistema uz zatvaranje petine fakulteta ili spajanje sa drugim fakultetima.
Skupština Grčke je odobrila reformu obrazovnog sistema uz zatvaranje petine fakulteta ili spajanje sa drugim fakultetima.

Ova odluka je donesena uprkos protestima studenata i neslaganju dela vladajuće koalicije. Poslanici su sa 148 glasova "Za" i sa 125 "Protiv" izglasali propis o reformi kojom će broj visokoškolskih ustanova biti smanjen sa 534 na 405.

Oko 3.500 građana pridružilo se studentima na demonstracijama ispred zgrade Skupštine u Atini, gde je došlo i do sukoba s policijom koja se branila suzavcem. Policija je upotrebila i suzavac u sukobu sa studentima, koji su sa sobom nosili i bejzbol palice.

Dok Vlada tvrdi da reforma omogućava efikasnije finansiranje visokog školstva što je nužno zbog finansijske krize države, stranka opozicione levice Siriza smatra da su reformu "izdiktirale računovođe", bez konsultacija sa strukom.

  • Boki NS

    29.03.2013 01:48
    Jedino sto kontam je da je Grčka tu sa ispod 300 poslanika i preko 11 miliona stanovnika, a Srbija ima 250 poslanika i jedva 7 miliona stanovnika. A Grci u veeeelikom problemu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet