UN: Blokirano regulisanje trgovine oružjem

Iran, Severna Koreja i Sirija sprečili su u UN donošenje prvog sporazuma u istoriji koji bi regulisao trgovinu konvencionalnim oružjem u svetu.

Iran, Severna Koreja i Sirija sprečili su u UN donošenje prvog sporazuma u istoriji koji bi regulisao trgovinu konvencionalnim oružjem u svetu.

 

Iako je za takvu odluku potrebna saglasnost sve 193 država-članice UN, Meksiko je predložio da se sporazum donese i bez podrške te tri zemlje, rekavši da nema definicije "konsensusa".

Nekoliko zemalja je podržalo Meksiko. Međutim, delegacija Rusije je to odbila i ocenila da je predlog Meksika "manipulacija". Nade u postizanje tog istorijskog porazuma ojačale su u decembru, kada je Generalna skupština UN odlučila da se održi završna konferencija o sporazumu i utvrdila 28. mart kao konačni rok.

Više od decenije aktivisti i neke vlade se zalažu da se međunarodnim propisom pokuša da se spreči da oružje nezakonito stiže teroristima, pobunjenicima i organizovanom kriminalu. Sporazum bi zahtevao da sve zemlje uvedu svoje propise za kontrolu transfera konvencionalnog naoružanja, delova i komponenti i da regulišu rad trgovaca oružjem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet