FOTO: Održan antisemitski skup u Budimpešti

Protestni skup mađarske ekstremno desničarske stranke Jobik održan je uprkos naporima vlade da ga zabrani zbog njegove antisemitske prirode.
Protestni skup mađarske ekstremno desničarske stranke Jobik održan je uprkos naporima vlade da ga zabrani zbog njegove antisemitske prirode.

Oko 1.000 pristalica Jobika, treće najveće stranke u parlamentu, učestvovalo je na skupu, na kome su govornici kritikovali održavanje Svetskog jevrejskog kongresa koji sutra počinje u Budimpešti, molili se za kraj cionizma i poručili da svaki poslanik ili državni službenik sa dvojnim mađarsko-izraelskim državljanstvom treba da podnese ostavku.

Sud u Budimpešti oborio je zabranu policije da se skup održi, preneo je AP.

Uprkos odluci suda, premijer Viktor Orban je naložio da ministar unutrašnjih poslova iskoristi "sva pravna sredstva" na raspolaganju da spreči skup.

Kao odgovor, policija je zatvorila nekoliko ulica koje vode na mesto održavanja skupa, ali se nije ni na koji drugi način mešala u sam događaj.

Orban je juče u intervjuu za izraelski list "Jediot Aronot" odbacio otpužbe da je Mađarska "najviše antisemitska zemlja" u EU i proglasio da antisemitizam neće biti tolerisan.

Jačanje desničarkih pokreta i antisemitizma širom Evrope, a prevashodno u Mađarskoj, gde je u holokaustu pobijeno više od pola miliona Jevreja, biće glavna tema Kongresa u mađarskoj prestonici.

  • Analiticar

    05.05.2013 08:54
    pola miliona
    MIslim ako je stvarno u Madjarskoj pobijeno pola miliona Jevreja kako to da ih jos uvek ima u Madjarskoj odnosno odakle im volja da zive u Madjarskoj u jos kada znaju da postoje drugi drzavljani Madjarske koji ih toliko mrze da prizivaju da im se uskracuju ljudska prava da budu birani u organe vlasti Republike Madjarske zato sto imaju i Izraelsko drzavljanstvo. Mislim u demokratskoj Slovackoj, zemlji miroljubivih slavena koji su genocidnim radnjama istrebili 1.5 miliona Nemaca koji su tamo ziveli posle 1945te godine svako ko ima pored Slovackog i Madjarsko drzavljanstvo automatski gubi Slovacko a time i sva prava koja iz toga proisticu pa i ono da bira a ne samo da bude biran.
  • Istvan

    05.05.2013 06:03
    moze - moze
    Svi svagde mogu svim srestvima isticati svoju veru i nacionalnost. Srbi to nikako. U srbiji druge nacije slobodno isticu ko su i sto su. DEMOKRATIJA. Cak i kad je FASISTICKI usmeren, samo protiv SRBA dozvoljena je
  • 04.05.2013 22:42
    @Anonimus
    Mislis da svaki taj poslanik prima duplu lovu na osnovu dva drzavljanstva?! Ili nisi ukapirao ili se pravis lud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet