Ponovo curi kontaminirana voda iz nuklearke

Operatori oštećene nuklearne elektrane u Fukušimi rekli su da su pronašli novo curenje kontaminirane vode.
Operatori oštećene nuklearne elektrane u Fukušimi rekli su da su pronašli novo curenje kontaminirane vode.

Nuklearna centrala Fukušima Daići teško je oštećena prilikom katastrofalnog zemljotresa i cunamija pre dve godine, koji su doveli do topljenja jezgra u reaktorima i ispuštanja radioaktivnih supstanci u vazduh i more.

Tokijska kompanija za struju, ili TEPCO, saopštila je da su radnici koji obilaze postrojenje spazili curenje danas pre podne i da kontaminirana voda u kapljicama izlazi iz čeličnih tankova sa otpadnom vodom za hlađenje oštećenih jezgra reaktora, dok se povećava pritisak na upravu postrojenja da reši problem a ono traži dozvolu da vodu pusti u more.

Šef novog regulatornog tela za nuklearnu energiju Ssunići Tanaka, koje je formirano nakon što je predhodno diskreditovano zbog katastrofe 2011. rekao je na konferenciji za štampu da TEPCO treba da se odmah pozabavi ovim problemom. Međutim, on je dodao da regulatori ne smatraju ovo pitanje kao opasno.

Novo curenje je otkriveno pošto je TEPCO ranije ove nedelje detektovao radioaktivni cezijum u podzemnim vodama oko postrojenja i time porekli ranije tvrdnje da je kontaminacija zanemarljiva.

Serija sličnih incidenata s curenjima i nestancima struje u oštećenoj centrali pogađali su postrojenje i u martu i aprilu. Ovi incidenti predstavljaju dodatne udare za kompaniju koja pokušava da ubedi javnost i vladu da može da reši problem s curenjima radioaktivne vode iz postrojenja

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet