Početak razgovora SAD i Kube 21. januara

Zvaničnici SAD i Kube sastaće se 21. i 22. januara na prvim razgovorima o normalizaciji diplomatskih odnosa dve države, narušenih pre gotovo pola veka, saopšeno je iz Stejt departmenta.
Zvaničnici SAD i Kube sastaće se 21. i 22. januara na prvim razgovorima o normalizaciji diplomatskih odnosa dve države, narušenih pre gotovo pola veka, saopšeno je iz Stejt departmenta.

Američku delegaciju na razgovorima u Havani predvodiće zamenik državnog sekretara za Latinsku Ameriku Roberta Džejkobson, saopštila je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki. Džejkobsonova će tako postati najviši američki zvaničnik koji je posetio karipsko ostrvo u proteklih nekoliko decenija. Poslednji put, ona je bila na Kubi 2011, ali je tada imala nižu funkciju u Stejt departmentu.

Psaki je rekla da će poseta američke delegacije Kubi biti prvi korak u procesu koji je prošlog meseca pokrenuo američki predsednik Barak Obama, koji bi trebalo da vodi ka ponovnom otvaranju ambasada i postavljanju ambasadora u dve države. Obama je naložio svojoj administraciji da započne korake ka normalizaciji odnosa sa Kubom i nada se da će ubediti Kongres da ukine trgovinski embargo, koji su SAD pre 54 godine uvele toj državi, a koji je opisao kao "samoporažavajući".

Kritičari su, međutim, izrazili bojazan zbog kršenja ljudskih prava na ostrvu koje broji 11 miliona stanovnika.

Oslobođeno 36 kubanskih disidenata

Najveća disidentska grupa na Kubi saopštila je da je 36 opozicionih aktivista oslobođeno u poslednja dva dana u okviru dogovora o popravljanju odnosa Havane i Vašingtona, koji je objavljen prošlog meseca.

Patriotski savez Kube (UNPACU) saopštio je da je 29 njegovih članova među 36 oslobođenih lica. U saopštenju se navodi da su skoro svi pušteni pod uslovom da se redovno javljaju vlastima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet