Stanišiću i Simatoviću će se ponovo suditi u Hagu

Bivšem šefu DB Jovici Stanišiću i njegovom saradniku Franku Simatoviću biće ponovo suđeno u Hagu za zločine nad nesrbima u BiH i Hrvatskoj.

Bivšem šefu DB Jovici Stanišiću i njegovom saradniku Franku Simatoviću biće ponovo suđeno u Hagu za zločine nad nesrbima u BiH i Hrvatskoj.

Žalbeno veće Tribunala nije potvrdilo prvostepenu presudu iz 2013, kojom su oni oslobođeni krivice po svim tačkama optužnice, već je naložilo novo suđenje. Haško tužilaštvo žalilo se na oslobađajuću presudu i zatražilo da je apelaciono veće u potpunosti preinači.

Simatović i Stanišić bili su na privremenoj slobodi dok im nije naložen povratak u Sheveningen na izricanje presude, a sada će u pritvoru sačekati odluku o novom suđenju. Kako je navelo Žalbeno veće, prvostepeno veće je u procesu napravilo "osnovne greške".

Bivši čelnici DB su optuženi za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH i za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu. Optužnica ih tereti za zločine progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva. Tužilaštvo je tvrdilo da su zločini počinjeni u udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Prvostepenom presudom utvrđeno je da su Stanišić i Simatović slali jedinice specijalne namene SDB-a, tzv. "crvene beretke", u Hrvatsku i BiH, ali su obojica oslobođeni jer nije dokazano da su jedinice slali s namerom da se počine zločini. Prema mišljenju prvostepenog veća, nije dokazana ni njihova namera učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja, posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija