Uhapšene dve osobe posle incidenta u Temerinu

Novosadska policija saopštila je da je uhapsila je i privela istražnom sudiji dvojicu 16-godišnjih Temerinaca N. P. i R. F. zbog sumnje da su naneli tešku telesnu povredu vršnjaku Bojanu O. iz Gospođinaca.    

Novosadska policija saopštila je da je uhapsila je i privela istražnom sudiji dvojicu 16-godišnjih Temerinaca N. P. i R. F. zbog sumnje da su naneli tešku telesnu povredu vršnjaku Bojanu O. iz Gospođinaca. Njima je određen pritvor do 30 dana.

Oni se sumnjiče da su u ponedeljak, oko 15.30 u Temerinu, tukli rukama i nogama Bojana i naneli mu teške telesne povrede nosa i šake. Dečaku je slomljen nos i prst na ruci, a posle ukazane pomoći u Dečijoj bolnici pušten je kući. Sumnja se da je i novi incident etnički motivisan.

Bojanu je, dok je sedeo na klupi u blizini Ekonomske škole, prišao jedan od mladića i upitao ga nešto na mađarskom a potom ga udario pesnicom u lice posle čega su pritrčala još trojica i nastavila da ga tuku. Nakon što je neko od meštana počeo da viče, mladići su se razbežali.

Inače, dvojica uhapšenih su učestvovali i u incidentu od pre 15 dana kada je grupa od 15 do 20 momaka mađarske nacionalnosti pretukla pet vršnjaka srpske nacionalnosti.

Osuda incidenata u Temerinu

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinski ombudsman Aniko Hajnrih Muškinjo zatražili su hitnu reakciju nadležnih institucija na otkrivanju motiva i počinilaca incidenata koji su se dešavali tokom proteklih dana u Temerinu.

"Ovakav oblik nasilja predstavlja udarac na miran suživot građana i na multietnički karakter Vojvodine", istakao je Pajtić. On je izneo podatak da je na teritoriji policijske uprave Novi Sad, gde se nalazi i opština Temerin, u proteklih godinu dana za 50 odsto smanjen broj krivičnih dela koja imaju etnički karakrer.

Stoga ova situacija, kako kaže, zahteva punu reakciju države, škole, policije i Centra za socijalni rad. Pajtić je napomenuo da bi na odgovornost trebalo pozvati i roditelje ove dece, jer su počinioci krivičnih dela maloletnici.

Aniko Hajnrih Muškinjo je istakla da je potrebno prepoznati i približiti strane koje su delovale u ovoj situaciji, te ih treba putem medijacije pomiriti. Prema njenim rečima, institucija pokrajinskog ombudsmana korističe sva svoja ovlašćenja u okviru kojih će pokušavati da eliminiše sve situacije i uzroke koji su doveli do ovakvog stanja.

Fašistički pokret pravi incidente

Podsetimo, pre samo 15 dana u istom ovom mestu je pretučeno nekoliko mladića srpske nacionalnosti, a sumnja se da iza napada stoje pripadnici pokreta "64 županije". Protiv četvorice policijа je podnelа krivične prijаve zbog nаsilničkog ponаšаnjа.

Zbog novih incidenata, policija pojаčаlа kontrolu nа području opštine Temerin.

Komentari 120

  • Limar

    30.09.2011 14:48
    Srbine
    Evo,recimo da zivis u Hrvatskoj 90-ih i da citas ovakve grafite (zameni Gej sa Srbima) i slusas ovakve pretnje,mozda i eventualno zaradis koji sav ili sipku umesto kosti, zar ne smatras da su ti prava i zivot ugrozeni samo zato sto si to sto jesi?

    http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=09&dd=30&nav_category=12&nav_id=545889

    Ja sam to doziveo, zato i stajem na stranu gej ljudi,
    zato sto nisam postao isti kao i oni koji su mene tlacili.
  • Limar

    30.09.2011 13:45
    -pop
    U Madjarskoj je na vlasti pandan F. Tudjmana. Jos uvek ne spaljuju dzamije (btw ni nema ih). Ali palili su i oni (ako se secas onih demonstracija, mislim u leto 2008.) Ali ogranicavaju slobodu medija i jos stosta. Zakuvavaju u Srbiji i pomalo u Slovackoj. Za Rumuniju nemaju m.da. Ipak majku mu, Rumuna je 20 i koji milion.

    -Nije da mi to nismo radili 90-ih. Što je gore, u tuđoj zemlji.
    Mađarski fašisti ovde neće proći.

  • Limar

    30.09.2011 13:34
    Srbine
    Чиме су то угрожена права г.. популацији,што је неко против да они шетују и што неко каже да њихово опредељење није нормално?

    -Konstantna diskriminacija, fizički napadi i šikaniranje .
    Prava građana su ugrožena jer drugi građani ne znaju šta je to pa ih ne poštuju.Imaju pravo da šetuju i na samo opredeljenje.
    Šta je to nenormalno?

    Какве жупаније и будалаштине ,како се залажете за забрану навијачких група,националног строја,образа исто тако забранити и маџарске,словачке и било чије али то ће бити угрожавање права националних мањина.

    -Nacionalni stroj i Obraz su talog Srpskog društva.
    Sramota je da uopšte stavljaju Srpstvo u svoja usta.
    Nacisti i fašisti.Treba SVE zabraniti.


    Закон као у УСА што се тиче поштовања симбола једне државе а кући ради,причај пиши како хоћеш и ј... се ским и како хоћеш.

    -Eh, pa nije ovo USA. Još nisam video da se neko je*e na ulici.
    Mislim i na homoseksualce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija