Bela tehnika iz Evrope bez carine od Nove godine

Vlada Srbije narednih dana usvojiće uredbu koja će značiti jeftiniji uvoz razne robe iz zemalja Evropske unije od Nove godine.

Vlada Srbije narednih dana usvojiće uredbu koja će značiti jeftiniji uvoz razne robe iz zemalja Evropske unije od Nove godine.

Snižavanje carina obavlja se prema dinamici koju je, kroz primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija ugovorila sa Briselom.

Tako će se od Nove godine iz Unije uvoziti automobili, od 1.500 do 3.000 kubika, bez carine. Za kupovinu televizora iz EU naplaćivaće se tri, umesto dosadašnjih šest odsto carina. Na frižidere, radio-aparate za automobile, šporete i mnogu drugu belu tehniku neće se ni plaćati carina.

Isto važi i za šampone, paste za zube... dok će se na kozmetičke proizvode (preparate za brijanje, kupanje, taoletne vode i parfeme) plaćati carina od tri odsto. Uvozne čokolade ostaće bez nameta od deset odsto, isto važi i za mineralne vode, sladoled, testenine....

Smanjenje carina - pogubno ili ne?

Iako stručnjaci kažu da je primena Prelaznog trgovinskog sporazuma danas, u vremenu krize, za privredu Srbije pogubna i da će smanjenje ili ukidanje carinskih zaštita urušiti našu ekonomiju, u Ministarstvu za unutrašnju i spoljnu trgovinu tvrde suprotno.

"Proces snižavanja carina je, prema Sporazumu, bio postepen. Znači, nema govora o tome da će doći do naglih šokova, jer su carine fazno smanjivane iz godinu u godinu", kaže za "Novosti" Bojana Todorović, pomoćnica ministra za spoljnu trgovinu i dodaje da postoje proizvodi koji će imati carinsku zaštitu i nakon isteka tranzicionog perioda.

Carinska zaštita do ulaska Srbije u EU postojaće za sve vrste mesa, klanične proizvode, jogurt, kiselo mleko, maslac, razne sireve, med, krompir, salatu, krastavce, kukuruz šećerac, povrće, pšenicu, brašno, kobasice, voće, voćni sokovi, duvan, šećer, ulje od suncokreta... Ipak, već naredne godine ćemo, sa tri odsto manje nameta, uvoziti jabuke, pasulj, jogurt, sir, maslac, junetinu, dok će carina na krompir biti manja za pet odsto.

U Ministarstvu spoljne trgovine podsećaju i da Prelazni trgovinski sporazum predviđa određene situacije koje bi mogle da utiču na ugrožavanje domaće proizvodnje od prekomernog uvoza iz EU. "Postoji zaštitna klauzula koja predviđa privremeno podizanja carina ukoliko dođe do naglog i prekomernog uvoza bilo kog proizvoda koji bi mogao da ugrozi domaću proizvodnju. Na nama je samo da podacima dokažemo da takva situacija postoji", zaključuje Bojana Todorović.

  • Srecko

    03.01.2013 08:14
    Smrtna resuda privredi
    Nasoj propaloj privredi ovo je smrtna presuda. Ako nismo u stanju da napravimo jedan mikser toster ili tv ne treba ni da ih uvozimo. Zasto moramo da imamo ravan tv , da li stvarno nasi inzenjeri ne umeju da naprave ravan tv. Sta ce nama beli luk iz Kine. Nepismeni Tito je bar znao da stiti privredu, a mi sada treba da budemo nova kolonija EU.
  • ns time

    29.11.2012 08:49
    Znam o cemu pricate,ali molim Vas da prestanete sa tom pricom o Milkama koju vrapci znaju,a vi ovde pametujete kao da je rec o proizvodu od koga vam zavisi ovo jutro.
    Stvar je ozbiljna,a mi se radujemo kao da cemo se svi sad obogatiti i nase stare kuce i olinjale neokrecene zgrade "ukrasiti" tehnikom o kojoj mastamo.
  • Kupac

    29.11.2012 08:03
    @Djura
    Cena Milke kod nas na pijaci je niza od cene Milke u marketu u Madjarskoj. Kako? Tako sto ovaj koji prodaje na pijaci dobije povrat AFE od 27 %. Taj na pijaci radi sa marzom od 20% i eto kako bude jeftinije nego market u Madjarskoj.
    Zasto je uvoznik skuplji? Zato sto on mora da plati transport te cokolade, carinu, pdv, usluge za carinjenje, magacin...treba da plati marketing, distribuciju, treba da plati radnike, poreze...
    Daleko od toga da branim uvoznike, uvek cu pre kupiti tamo gde je jeftinije, ali postoje mnogi troskovi koji ovaj koji na pijaci prodaje nema. I ako cemo iskreno, ovaj na pijaci ne placa poreze. Ajde onda da niko ne placa porez

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.