Usvojen Zakon o legalizaciji

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, koji će, kako očekuje ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, omogućiti upis prava vlasništva 1,3 miliona objekata u Srbiji.

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, koji će, kako očekuje ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, omogućiti upis prava vlasništva 1,3 miliona objekata u Srbiji.

Vlada Srbije prihvatila je devet amandmana, među kojima je i amandman poslaničke grupe SPS koji predviđa da će pravo upisa u katastar imati oni koji su izgradili kuće do 300 kvadratnih metara, stanovi u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama do 200, poslovni prostor do 100 metara kvadratnih, a vikendice do 200, zanatske radnje i pomoćne objekte do 100, garaže do 30 kvadratnih metara.

Vlada je, takođe, usvojila amandman SPS koji je ta stranka podnela na odredbu koja je bila najviše kritikovana, a tiče se vlasništva nad zemljom na kojoj se nalazi bespravno izgrađeni objekat. Tako se ako je bespravno izgrađeni objekat na zemljištu koje je u svojini ili je na njemu upisano pravo korišćenja u korist nekog trećeg lica (fizičko ili pravno lice ili jedinica lokalne samouprave, pokrajina ili republika) upisuje pravo svojine na objektu, bez sticanja prava na zemljištu na kome je objekat izgrađen.

Pravo svojine nad zemljištem na kome je bespravno izgrađen objekat može biti upisano u korist vlasnika objekta kada njegov vlasnik nadležnom organu dostavi dokaz da je nekim pravnim poslom stekao pravo svojine na zemljištu. Ukoliko vlasnik objekta i vlasnik zemljišta ne reše imovinsko-pravne odnose na zemljištu u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, vlasnik objekta je dužan da o svom trošku utvrdi zemljište za redovnu upotrebu objekta i vlasniku zemljišta isplati tržišnu cenu za to zemljište.

Osim ovog zakona, poslanici republičkog parlamenta usvojili su i ostalih 10 tačaka dnevnog reda sa prve sednice prolećnog zasedanja, među kojima su zakonska rešenja o energetskoj efikasnosti, kao i više međunarodnih sporazuma sa Rusijom, Kuvajtom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija