Ukidanje pretplate smanjuje nezavisnost RTS-a

Pomoćnik ministra informisanja Srbije Dragan Kolarević izjavio je danas da Nacrt zakona o elektronskim medijima ne predviđa TV pretplatu, već da se javni servisi finansiraju iz budžeta.

Pomoćnik ministra informisanja Srbije Dragan Kolarević izjavio je danas da Nacrt zakona o elektronskim medijima ne predviđa TV pretplatu, već da se javni servisi finansiraju iz budžeta.

"O detaljima ćemo govoriti za sedam do 10 dana, završavamo Zakon o elektronskim medijima, tako da je rano da izlazimo u javnost", rekao je Kolarević.

On je napomenuo da se u Ministarstvu razmatraju primedbe na Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima, precizirajući da je tokom javne rasprave stiglo 40 primedbi. "Uskoro ćemo imati odluku šta je prihvaćeno, a šta ne", najavio je Kolarević.

Član radne grupe za izradu medijskih zakona Rade Veljanovski ocenio je da bi budžetsko finansiranje javnih servisa smanjilo njihovu nezavisnost i da su najave ukidanja pretplate populističke. "Političke izjave ovog tipa uglavnom su populističkog karaktera i za cilj imaju da uvećaju političku popularnost nekog političara", rekao je Veljanovski i upozorio da takve nepromišljene odluke i izjave mogu biti kontraproduktivne.

Veljanovski smatra da će, u slučaju ukidanja pretplate, praksa društvene neodgovornosti biti produbljena. "Ovakvim populizmom građanima se poručuje da ne treba da plaćaju svoje obaveze, jer postoji neki političar koji misli na njih. Valjda niko nije toliko naivan da poveruje da građani neće imati nikakve veze sa budžetskim finansiranjem, jer znamo da se budžet puni novcem građana", kazao je Veljanovski.

  • Ćevara

    03.04.2013 16:21
    E dosta mi je...
    i tog RTS i tog Tijanića ... na šta se svodi naš Javni servis? Da u 19.30 gledam u vestima ono što sam na B92 gledao u 19 h ??? Da gledam "Bolji život A.Tijanića" E hvala, dosta je ! Ni najbliža familija i rodbina ih ne gledaju... par povlašćenih novinara tj. Tijanićevskih i partijskih ulizica putuje po svetu, o našem trošku, i snima prepelićija jaja. One emisije Mire Adanje Polak ni njen muž ne gleda ... Dosta je bilo, stvarno !!!
  • 03.04.2013 14:47
    OK...
    ...pa će i oni fino moći da konkurišu za sredstva kod pokrajine i republike. Moći će da imaju više od 10% reklama, da imaju tzv. komercijalne sadržaje - a u stvari bruku i sramotu poput Velikog Brata, da prodaju do mile volje pričaonice, da guraju najgori kič i šund u tzv. dečijim i obrazovnim terminima pod firmom projekata koje će da finansiraju najrazličitiji donatori... Sve u svemu super i konačno. Vreme je i bilo, a ne da samo novosadski i beogradski "krug dvojke" deli sve pare iz svih mogućih i nemogućih izvora, a sve pod firmom nezavisnosti, projekata, seminara i sličnih lagarija. Konačno jedna pravedna odluka ove, inače totalno besmislene vlasti. Biće sada zanimljivo slušati i gledati ove iste "nezavisne" koji su umislili da su RTS i RTV povlašćeni, kada im sa punim pravom, uzmu zamašan deo kolača... . Bravo za medije. Umesto da se ujedine i načine bolje za sebe i branšu u celini... oni gutaju udicu, naviknuti da uvek budu na nečijoj strani, proglašavajući je jedinom pravom. Tužno!!!
  • bozans

    03.04.2013 14:26
    Plaćao bih pretplatu...
    Plaćao bih pretplatu samo za RT Vojvodine, a za RTS me baš briga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.