Od sutra moguće hitno vraćanje viza, za sad bez zahteva

Mehanizam koji omogućava hitno vraćanje viznog režima na šest meseci zemljama Zapadnog Balkana stupa na snagu 9. januara, ali iz zemalja članica Evropske unije za sada nema posebnog zahteva da se to učini, rečeno je u Evropskoj komisiji u Briselu.
Mehanizam koji omogućava hitno vraćanje viznog režima na šest meseci zemljama Zapadnog Balkana stupa na snagu 9. januara, ali iz zemalja članica Evropske unije za sada nema posebnog zahteva da se to učini, rečeno je u Evropskoj komisiji u Briselu.

Predstavnik za štampu u EK Mikele Čerkone rekao je da "nije bilo novog razvoja u poslednje tri nedelje". Prema njegovim rečima, neke zemlje članice su i dalje vrlo zabrinute, "jer izgleda da nema odlučnijeg smanjenja" broja lica sa Zapadnog Balkana koja neosnovano traže azil ili zloupotrebljavaju bezvizni režim.

Belgijske vlasti su pre dva dana objavile da je ukupan broj tražilaca azila iz trećih zemalja smanjen za četvrtinu u 2013. godini.

Prema izvorima Komisije, jedino u Nemačkoj je došlo do vidnog porasta broja "lažnih azilanata", budući da je u Nemačkoj odlukom Vrhovnog suda vraćen raniji sistem finansijskih i drugih povlastica za tražioce azila koji u toj zemlji mogu ostati do šest meseci.

Savet ministara EU i Evropski parlament su početkom decembra 2013. godine usvojili mehanizam za privremeno vraćanje režima viza zapadnobalkanskim i svim trećim zemljama u "specifičnim situacijama", ako bi došlo do "naglog porasta neregularnog priliva pridošlica ili neosnovanih zahteva za odobravanje azila".

Hitna mera ukidanja bezviznog režima na šest meseci nekoj zemlji može uslediti u slučaju nepoštovanja ugovora o readmisiji, odnosno masovnijeg odbijanja zahteva EU da neka zemlja primi nazad svoje državljane koji bi zloupotrebili bezvizni režim, navedeno je u obrazloženju odluke Saveta ministara EU i EP.

Evropska komisija, na predlog jedne ili više država EU, ovlašćena je da proceni da li državljanima neke zemlje treba ponovo tražiti vize za ulazak na šengenski prostor Unije.

  • 09.01.2014 09:50
    Ako isto važi i za diplomatske pasoše, neka bude.
  • ns

    08.01.2014 22:12
    budite dobri deco,
    inace cete dobiti po turu!
  • 08.01.2014 18:36
    izgleda da on nas ništa ne zavisi. Bio dobar ilči gori isto se računa kao uopšte i danas na radnim mestima. Trud, rad i zalaganje se ne isplate. Uostalom 90% naroda nema para ni za do Beograda.Da li ste napravili anketu koliko mladih iz Srbije je bilo u Bgd?Putuje se samo u jednom pravcu što dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija