Kinezi lansiraju svemirsku laboratoriju

Kina će iduće nedelje lansirati prototip modula za svemirsku laboratoriju, čime će biti na korak bliže svemirskim silama SAD i Rusiji.
Kina će iduće nedelje lansirati prototip modula za svemirsku laboratoriju, čime će biti na korak bliže svemirskim silama SAD i Rusiji.

Tiangong 1, ili "Nebeska palata", poleteće iz kosmodroma Điućuan u pustinji Gobi, na severozapadu provincije Gansu, između 27. i 30. septembra, javila je agencija Sinhua. Lansiranje će biti obavljeno uoči nacionalnog praznika koji Kinezi obeležavaju 1. oktobra.

Osam tona težak modul bez posade i raketa koja će ga podići u orbitu već su postavljeni na lansirnu rampu. Iako je Tiangong stanica mnogo manja i skromnija od Međunarodne svemirske stanice koju zajednički koriste Rusija, SAD i druge zemlje, ona je najnoviji znak sve veće sposobnosti kineske svemirske tehnologije. Kada Tiangong 1 bude u orbiti, Kina će ga koristiti za uvežbavanja pristajanja i ovladavanja drugim tehnikama potrebnim za održavanje dugotrajne svemirske laboratorije.

Modul će biti  deo laboratorije sa ljudskom posadom, koja će uslediti tek za nekoliko godinu i biće izgrađena od različitih delova, pišu kineski mediji. Kina je prošle godine lansirala satelit oko Meseca, pošto je predhodno postala treća zemlja čiji astronaut je izveo šetnju otvorenim svemirskim prostranstvom 2008. Kineskim svemirskim programom predviđeno je slanje mesečevog modula bez posade koji bi, kako je planirano, tebalo da sleti na zemljinog pratioca 2012. i iskrca mesečevo vozilo za skupljanje uzoraka tla.
Kineski naučnici takođe razgovaraju o mogućnosti slanja čoveka na mesec posle 2020.

Kina se takmici sa svojim susedima Indijom i Japanom za veće prisustvo u svemiru, međutim, suočena je sa međunarodnim podozrenjem. Peking zato stalno ponavlja da je njegov svemirski program isključivo miroljubiv.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet