Moguć krah evra

Evro može doživeti krah do katoličkog Božića ukoliko na nivou Evropske unije ne budu preduzete adekvatne antikrizne mere, upozorio je bivši predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Žak Atali.

Evro može doživeti krah do katoličkog Božića ukoliko na nivou Evropske unije ne budu preduzete adekvatne antikrizne mere, upozorio je bivši predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Žak Atali.

"Pitanje se sada svodi na to, da li će evro kao valuta postojati na Božić. Ostaje samo jedna šansa od dve - da jedinstvena valuta opstane do tada ili da ona bude u procesu propasti", rekao je Atali. Po njegovom mišljenju, da bi se sprečio krah evra neophodno je dozvoliti Evropskoj centralnoj banci da kupuje državne obveznice članica evrozone, zahvaćenih krizom, lišiti te zemlje dela finansijskog suvereniteta putem uvođenja nadnacionalne budžetske kontrole i takođe uvesti neophodne izmene u zakonodavstvo EU.

"To su ta tri stepena antikriznih mera. Prvi se može uvesti za pet minuta, drugi za nedelju dana, a treći za šest meseci. Neophodno je, međutim, da sva tri počnu da se uvode istovremeno. U suprotnom, idemo ka katastrofi", upozorio je taj ekonomista.

Veći strah od krize, nego od terorizma

Evropljani ekonomsku krizu smatraju većom pretnjom po svoju sigurnost od terorizma ili organizovanog kriminala, pokazala je anketa sprovedena širom Evropske unije.

Na pitanje "koji je najveći izazov za bezbednost građana EU u ovom trenutku", 34 odsto ispitanika je navelo ekonomsku i finansijsku krizu, 33 odsto smatra da je to terorizam, a 21 odsto je reklo da je to organizovani kriminal.

  • 27.11.2011 06:42
    Čini mi se da nas ovi naši pokušavaju uplašiti da ne bi rekli istinu o krizi u našoj zemlji, koja nas čeka.
    Sve će to Nemačka srediti.
  • Radenko

    26.11.2011 22:32
    @ a poslusaj ti mene , dugovi su OGROMNI ni Kinezi nece moci spasti TRILIONI TRILIONA .. ZA MANJE OD DVE GODINE SVE ZEMLJE IDU NAZAD NA SVOJU VALUTU ! EURO JE GOTOV !!!
  • pazi se

    26.11.2011 22:11
    koja
    jeli sada dolar bolje imati u jastuku ili euro????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet