Oko 40.000 vojnika napušta Avganistan

Prema planovima koje su objavile SAD i druge zemlje, broj stranih vojnika u Avganistanu smanjiće se za 40.000 do kraja iduće godine.
Prema planovima koje su objavile SAD i druge zemlje, broj stranih vojnika u Avganistanu smanjiće se za 40.000 do kraja iduće godine.

Sjedinjene Države do kraja iduće godine povlače 33.000 vojnika, što je trećina u odnosu na broj pripadnika koji su boravili u toj zemlji u junu, na vrhuncu američkog prisustva u ratnim operacija.

Druge zemlje iz koalicije od 49 država su takođe objavile planove za povlačenje, iako insistiraju da nisu u žurbi da odu iz Avganistana. Mnoge države su obećale da će zadržati vojnike kako bi nastavili s obukom avganistanske policije i vojske i narednih godina. Dodaju i da će nastaviti sa slanjem pomoći ovoj osiromašenoj zemlji i nakon okončanja borbenih misija međunarodnih snaga 2014. Oko 14.000 stranih vojnika će se povući do kraja decembra, dok bi sledeće godine smanjenje trupa trebalo da bude veće i tada će otići još oko 26.000 vojnika iz osam zemalja. Međutim, moguće je i dodatno smanjenje broja vojnika i ubrzanje njihovog odlaska.

Ipak, odlazak stranih trupa mnoge Avganistance čini nervoznim. Oni strahuju da zemlja ne upadne u građanski rat kada stranci odu kućamaali i da će avganistanska privreda propasti, ako donatori postanu škrti po pitanju pomoći.

Avganistanske snage bezbednosti počele su da preuzimaju poslove obezbeđenja u nekoliko oblasti u julu. One će uskoro preuzeti odgovornost u sve više regiona kao delu postepenog procesa koji će dovesti Avganistance da potpuno održavaju bezbednost u zemlji do kraja 2014. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet