Tompsonov koncert sa ustaškim pozdravom i obeležjima

Na koncertu u Čavoglavama, rodnom selu pevača Marka Perkovića Tompsona okupilo se oko 70.000 ljudi, a policija je uhapsila šest osoba, tri zbog ustaških obeležja, a tri zbog kršenja javnog reda i mira.

Na koncertu u Čavoglavama, rodnom selu pevača Marka Perkovića Tompsona okupilo se oko 70.000 ljudi, a policija je uhapsila šest osoba, tri zbog ustaških obeležja, a tri zbog kršenja javnog reda i mira.

Proslava se tradicionalno održava na dan obeležavanja godišnjice "Oluje" i ulaska hrvatskih snaga u Knin. Vrhunac je bio nastup Tompsona, pevača Mate Bulića i sastava "Opća opasnost", kao i nekadašnjeg člana "Bijelog dugmeta" Željka Bebeka, protiv čijeg se nastupa bunio deo veterana, tvrdeći da je navodno odbio da peva borbenu himnu jedne brigade bosanskih Hrvata.

Zbog masovnog nošenja ustaških oznaka ranijih godina, policija je upozorila da je zabranjeno nošenje transparenata uvredljivog i neprimerenog sadržaja, kao i da je zabranjeno podsticanje na mržnju po bilo kojoj osnovi. Najavila je da će da slika i snima manifestaciju, a u jednom od šatora postavila je i svoj štab.

"Policija je imala nultu stopu tolerancije na isticanje simbola neprimerenog sadržaja kojima se potiče na versku i nacionalnu mržnju. Priveli smo dve mlađe osobe koje su imale kape sa slovom U, jednu mlađu osobu koja je imala majicu s natpisom NDH. Na jednom štandu pronašli smo da se prodaju upaljači s natpisom 'Pavelić poglavnik' i kape HOS-a za Dom spremni. Sve smo oduzeli i protiv tih osoba podneli prekršajne prijave. Takođe smo kod jedne mlađe osobe iz Splita pronašli i oduzeli 2,2 grama marihuane", izjavio je Ivica Kostanić iz šibensko-kninske policijske uprave za "Večernji list".

Tompson je prilikom izlaska na pozornicu nešto pre ponoći, publiku pozdravio sa: "Za dom spremni!", čestitajući im Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branilaca. Prisutnima je poručio da ih političari ne smeju deliti i da se godišnjice "Oluje", osim u Čavoglavama, moraju slaviti i drugde u Hrvatskoj. Tompson je pozdravio "one kojima je napravljena najveća nepravda" i istakao hrvatskog generala Antu Gotovinu, koji je zbog ratnih zločina za vreme i nakon Oluje u Hagu napravosnažno osuđen na 24 godine zatvora. Izrazio je uverenje da će ga naredne godine videti u Čavoglavama. Deo publike njegov nastup pratio je uzvicima "Za dom spremni", ali policija nije regovala.

  • Y

    06.08.2012 20:57
    Dugoročno razmišljanje.
    U Rusiji se intelektualci, naučnici, kulturni i javni radnici trenutno okupljaju oko ideje suštinske rekonstrukcije obrazovnog sistema, kulturne politike i moralne obnove društva. Smatraju da ova obimna akcija mora biti usmerena ka generacijama koje ulaze u obrazovno-vaspitni sistem, i koji će, za petnaest-dvadeset godina, biti kreatori novog lica Rusije. Generacije koje imaju 25 godina, i više, već se smatraju kontaminiranim nakaradnom ideologijom, i praktično izgubljenim za taj veliki zadatak. Mislim da bi i ovde (Balkan), odmah (!) trebalo započeti sa nečim sličnim (na zdravim vrednostima; ako je moguće - koordinirano), truditi se da se u nerednih dvadeset godina slične tragedije ne ponove, a ove, KONTAMINIRANE, pustiti da se polagano guše u svom kretenskom svetu, da se polagano proređuju, do potpunog izumiranja. Znači - pripremiti generacije zdravomislećih ljudi, i pripremiti im prostor za delovanje.
  • Huncut

    06.08.2012 18:57
    nastavice se...
    ...a nastavak je u Guci...istina, bez ijekavice, ma fuj to !
  • Пера

    06.08.2012 12:19
    Томпсон-Хрватска
    Тако лијепа и тако геноцидна.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet