Bački Petrovac: Građanima se vraćaju pare

Opština Bački Petrovac je odlukom Ustavnog suda, kojom je konstatovao da uvođenje samodoprinosa nije sprovedeno u skladu s Ustavom i zakonom, primorana da vrati građanima iznose koji su im "skidani" sa plata u dužem periodu.
Za meštane opštinskog središta Bačkog Petrovca, reč je o periodu od 2008. do 2013. godine, a žitelje mesnih zajednica Gložan i Kulpin u periodu od 2010. do 2013. godine. Novac će biti isplaćen iz opštinskog budžeta, a Skupština Opštine Bački Petrovac je odredila sumu od 15 miliona dinara za povraćaj sredstava.
 
Novac se, ipak, ne vraća po automatizmu, već pojedinačno po zahtevu. Zahteve za vansudsko, odnosno, mirovno poravnanje podnelo je čak 600 građana, dok je njih stotinu podnelo tužbe Osnovnom sudu u Novom Sadu.
 
- Nemamo tačan broj lica koja su uplaćivala samodoprinos, jer su uplate zaposlenih u firmama bile objedinjene - kaže pravobranilac Opštine Bački Petrovac Vladislav Tarnoci.
 
Novac od samodoprinosa je trošen kako je stizao na račun, pa je zato Opština Bački Petrovac ovogodišnjim planom i programom budžeta predvidela i sredstva za poravnanja na zahtev građana.
 
- Do sada je isplaćeno 15 vansudskih poravnanja u ukupnom iznosu od oko četiri-pet miliona dinara. U pitanju je nekoliko hiljada ljudi koji su uplaćivali samodoprinos, mada ne očekujemo da će svi tražiti poravnanje, pa ni da im se novac vrati, jer je uložen u Opštinu - kaže Tarnoci.
 
Prema njegovim rečima, referendumsko izjašnjavanje nije sprovedeno zakonski i zbog nepravilnosti, Ustavni sud je još u novembru 2013. godine poništio odluku o samodoprinosima, kada je uplata obustavljena, jer nije postojao nikakav pravni osnov za nju. Ukoliko građani budu tražili veći povraćaj novca od predviđenog, moraće da se pravi rebalans budžeta.
 
Sekretar Mesne zajednice Gložan Mihal Atalja kaže da je novac uplaćivan za samodoprinose u njihovoj mesnoj zajednici potrošen najviše na infrastrukturu. 
 
- U tom periodu u selu su kopani bunari, ali i pravljeni razni projekti. Najviše novca je utrošeno na infrastrukturu, ali je novac podeljen i raznim udruženjima građana - kaže Atalja.
 
U Kulpinu su najveći deo novca od samodoprinosa uložili u nove prozore na seoskoj školi, kaže sekretar Mesne zajednice Kulpin Zlatko Harminc.
 
- Zamenjeni su stari gvozdeni prozori novom pvc stolarijom, a osim toga finansirane su manifestacije "Dan Kulpina", "Nekad i sad" i druge, dotirana su sportstka i drug adruštva - kaže Harminc i dodaje kako je novac predviđen budžetom za rad lokalne zajednice izuzetno mali kako bi investirali u sve projekte koje selo ima u planu. Putevi nisu obnavljani dugo, a najveći problem je što voda iz vodovoda nije za piće zbog viška arsena.
 
Tekst je nastao u okviru projekta "Bačkopetrovačke razglednice" koji je finansirala opština Bački Petrovac u okviru konkursa za javno informisanje.
  • misko

    17.03.2016 00:56
    sreca ako se moze reci sreca
    Sto gradjani Maglica isto nisu trazili povracaj sredstava, jer je i ovde isto prikupljan samodoprinos a isli su od vrata do vrata, nije izglasan referendumom kako bi trebalo, a da li su novac ulagali posteno i korisno, sumnjam jer da je novac otisao u neku svrhu onda bi legalno i uzimali samodoprinos, ovako su ga smuvali za licne potrebe... i sto ovaj kaze za udruzenja i svoje ljude koji su vodili udruzenja... Provozajte se malo i pogedajte ovde puteve u opstini, voda zuta i smrdi, a oni ulagali u to. laz do lazi... Dodjite i uverite se
  • dred

    12.02.2016 09:49
    I Hatalja i Harminc i Tarnoci naravno lazu.A novac je uziman po automatizmu a vraca se na zahtev tu nelazu. Nelazu i to sto je deo novca podeljen raznim udruzenjima gradjana gde su KRKALI presetinu i paprikase za tudje pare sa sirotinjom a za uzvrat ovi su naravno morali da glasaju za njih.Za ovo mora neko u zatvor.Molimo vas da nam pomognete u tome ako se postuju drzava i zakon.I molio bi redekciju 021 da malo cesce pise o Backom Petrovcu jer taki cirkus u Opstini jos niko nije vidio....Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.