Gakovo: Ukinuta presuda paorima, zakazano novo suđenje

Novosadski Apelacioni sud doneo je odluku kojom je ukinuta presuda petorici paora iz Gakova kod Sombora i naloženo novo suđenje.
Presuda je doneta u petak, ali paori još nisu pušteni iz zatvora, što njihov advokat Branimir Mitrovic označava protivustavnim.
 
Mitrović je objasnio da je Apelacioni sud u celosti ukinuo presudu i vratio je na ponovno odlučivanje Prekršajnom sudu u Apatinu, gde za danas u 14 sati zakazano novo suđenje poljoprivrednicima.
 
- Oni su slobodni ljudi i ne postoji nijedan razlog za njihovo zadržavanje. Ovim je ukinuta i odluka o njihovom zadržavanju i oni moraju sad biti pušteni. Ali sumnjam da će to biti učinjeno i da će maricom biti dovedeni na novo suđenje. Uzalud nam apeli i činjenica da će sve to biti jednog dana dokazano - kaže Mitrović.
 
Prema njegovim rečima, Apelacioni sud presudu je ukinuo zbog utvrđene činjenice da je u prvostepenom postupku naneta bitna povreda odredaba prekršajnog postupka, a dodatno i zbog toga što za troje od petoro njih nije ispravno utvrđeno činjenično stanje.
 
Dušan Batinić, Danilo Kričko, Vladimir Skrobonja, Đorđe Grahovac i Mane Prica osuđeni su presudom Prekršajnog suda u Apatinu 19. marta na zatvorske kazne od 30 dana, nakon što su proveli 26 dana na njivi u Gakovu kod Sombora i nisu dozvoljavali da je obrađuje osoba za koju smatraju da je uzurpator.
 
Oni su, nakon intervencije policije, uhapšeni zbog remećenja javnog reda, a sudilo im se dan nakon hapšenja.
 
Petorica uhapšenih poljoprivrednika uputili su i pismo javnosti u kojem su naveli da su nepravično osuđeni na 30 dana zatvora i optužili ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića da je izneo neistine. Oni su Stefanoviću poručili da je ministar svih građana i da je njihovo mišljenje da bi zakon trebalo da sprovodi prema svima isto, a ne da ima povlašćenih.
 
Stefanović je ranije izjavio da uhapšeni u Gakovu uopšte nisu paori, odnosno, poljoprovredni proizvođači. On je naveo da niko od njih nema registrovano poljoprovredno gazdinstvo, ali je pred novinarima pročitao da neki od njih imaju u evidenciji i krivična dela poput nasilničkog ponašanja, teške krađe, iznuda i falsifikovanja.
 
LSV: POZDRAVLJAMO ODLUKU APELACIONOG SUDA
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da podržava to što je ukinuta prvostepena presuda paorima, koji su ekspresno osuđeni zbog toga što su "čuvali državnu oranicu od uzurpatora".
 
- Još jednom koristimo priliku da apelujemo na nadležne državne organe da povuku Zaključak Vlade Republike Srbije od 11. marta, koji je i doveo do situacije da se poljoprivrednici tuku međusobno na njivama, utvrđujući ko je prvi stigao na parcelu koju im je država dozvolila da uzurpiraju. Nemili događaji kojima smo svedočili u Gakovu samo su vrh ledenog brega u odnosu na ono što se dešava na  teritoriji cele AP Vojvodine - piše u saopštenju LSV-a.
 
Autor: N1/021.rs
  • sosa

    29.03.2016 18:09
    Zasto to sad nije na sva zvona kao i kad su ih hapsili
    Da napredni glasaci ne cuju da ne moze bas uvek kako vodja zeli
  • Jogi Letač

    28.03.2016 16:14
    Pitam se samo, da li sudije kojima presude budu oborene na višoj sudskoj instanci, snose ikakve posledice zbog toga, ili pas laje, karavane prolaze?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.