Kikinda: Gradska vlast traži da prelaz Nakovo radi 24 sata

Gradska uprava u Kikindi traži od državnih organa da granični prelaz sa Rumunijom, Nakovo - Lunga, bude otvoren 24 sata, kao i da bude prekategorizovan i za teretni i autobuski saobraćaj.
Kikinda: Gradska vlast traži da prelaz Nakovo radi 24 sata
Foto: 021.rs
Kako pišu "Novosti", prelazak kamiona na ovom mestu omogućio bi izvoznicima iz Kikinde brži i jeftiniji transport robe na tržište EU, jer bi put do Rumunije bio znatno kraći. Kikindska vlast smatra da su oba zahteva opravdana.
 
Naime, put od Kikinde do Temišvara preko Nakova kraći je za oko 20 kilometara nego preko prelaza u Srpskoj Crnji, do Arada čak za 65, a do pograničnog mađarskog grada Mako za oko 40 kilometara. Osim toga, protok radne snage bio bi bolji, što odgovara i srpskim i rumunskim poslodavcima.
 
"Kada bi granični prelaz Nakovo - Lunga radio neprekidno, i kada bi bio moguć transport kamionima, naše firme koje već izvoze robu u Rumuniju, poput fabrike 'Toza Marković', kao i rumunske fabrike koje imaju pogon u Kikindi, poput 'Zopasa', imale bi znatno jeftiniji prevoz. Između 'Zopasovih' fabrika u Kikindi i Velikom Semiklušu sedmično saobraća desetak kamiona, a godišnje oko 530. Udaljenost između ova dva mesta preko prelaza u Srpskoj Crnji je 78 kilometara, a preko Nakova 38 kilometara, dakle 40 kilometara manje", ukazuje za "Novosti" član Gradskog veća Kikinde Saša Tanackov
 
Granični prelaz Nakovo - Lunga sada ima međunarodni karakter treće kategorije. To znači da je otvoren samo od sedam do 19 sati, i to samo za putnički saobraćaj. Prelaz je od Kikinde udaljen oko devet kilometara, a iz Nakova se do rumunskog sela Lunga Mare biciklom može doći za desetak minuta. 
 
O prekategorizaciji graničnog prelaza Nakovo - Lunga dve države su se dogovorile i ona je u planu. Međutim, to podrazumeva i ulaganja u dodatno infrastrukturno opremanje, jer rumunska strana insistira na dogradnji nedostajućih sadržaja na prelazu. Za izgradnju po jedne izlazne i ulazne trake za autobuse i teretna vozila, natkrivanje kontrolnog punkta, instaliranje video-nadzora, rekonstrukciju puta od Kikinde do državne granice, potrebno je oko 2,2 miliona evra. Novac za ovaj projekat trebalo bi da se obezbedi iz prekograničnog IPA projekta, posao bi trebalo da realizuju Grad Kikinda i rumunska opština Žombolj.
  • Nikola

    16.05.2018 09:51
    Srpska Crnja
    Veliki granicni prelaz Srpska Crnja, sa rumunske strane potpuno renoviran. I naravno krace je tim putem pa nema razloga za ovim da Nakovo bude od 0-24.
  • Deks

    15.05.2018 16:07
    Gradska uprava u Kikindi ali i svi u srednjem i severnom Banatu i Bačkoj trebalo bi da predlože i podrže izgradnju autoputa između Zagreba i Temišvara preko Osijeka, Sombora, Bačke Topole i Kikinde. Time bi ovaj deo Vojvodine odskočio u infrastrukturnom pogledu i prestao da bude saobraćajno "slepo crevo".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.