Odžaci: Počela izgradnja parohijskog doma

U porti hrama "Spaljivanje moštiju svetog Save" u Odžacima ove godine je počela izgradnja parohijskog doma, četrnaest godina nakon što je završena odžačka pravoslavna crkva.
U porti hrama "Spaljivanje moštiju svetog Save" u Odžacima ove godine je počela izgradnja parohijskog doma, četrnaest godina nakon što je završena odžačka pravoslavna crkva.

Ovaj objekat biće izgrađen na dva nivoa i u okviru njega će se osim stana za sveštenika nalaziti i kancelarija, biblioteka i mali etno muzej. Temelji budućeg parohijskog doma su, uz blagoslov vladike bačkog Irineja, izliveni u martu ove godine, a u međuvremenu radovi su stigli do druge ploče. Sada se prikupljaju sredstva za nastavak radova, kako bi objekat do kraja ove građevinske sezone bio stavljen pod krov, kaže sveštenik Branko Vujinović, arhijerejski namesnik odžački.

- Želim da uputim apel svim ljudima dobre volje da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima zidanje parohijskog doma. Znam da je vreme teško i da je materijalna situacija loša, ali ako svako da onoliko koliko može, skupićemo dovoljno sredstava za završetak radova - rekao je on.

Za izlivanje temelja parohijskog doma bilo je potrebno 750.000 dinara, za zidanje oko 850.000 i za krov još 930.000 dinara, navodi Vujinović i dodaje da su dosadašnji radovi finansirani iz donacija koje su dali Opština Odžaci, poljoprivredno preduzeće iz Ratkova i zemljoradnička zadruga iz Lalića, privrednik Milojko Erić, vernici i ljudi dobre volje.

- Dvadeset i više godina Srpska pravoslavna crkva u Odžacima nema stan za sveštenika, jedina u odžačkoj opštini ali i u široj okolini. U okviru parohijskog doma biće i kancelarija za namesnika, pošto je u Odžacima sedište arhijerejskog namesništva koje pokriva 14 do 15 sela – ističe otac Vujinović.

On kaže da će radovi biti nastavljeni prema dinamici po kojoj budu obezbeđivana sredstva, a da je plan da objekat bude završen do maja naredne godine, odnosno do obeležavanja hramovne slave u Odžacima.

  • panonius

    24.07.2014 12:21
    ajd nešto malo i u proizvodnju !
    Zar u ova teška vremena nije pametnije otvoriti neku fabriku kako bi se zaposlili radnici i tako bi se i njihovim porodicama pomoglo...
  • hah

    24.07.2014 12:13
    nemate pojma kako se to radi, prvo dignes crkvu, ni ne zavrsis ikonostas, vec udaras ogromnu parohijsku kucetinu. vi tamo u Odzacima ste bas skromni, ovo izgleda ko supa parohijskih kuca u drugim mestima.
  • 24.07.2014 12:06
    Kako smo samo izdrzavali sve ove godine brez parohijskog doma?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.