Palić: Nove žirafe u Zoo vrtu

Zoološki vrt Palić je u oktobru dobio dve, veoma vredne i lepe prinove.
Zoološki vrt Palić je u oktobru dobio dve, veoma vredne i lepe prinove.

Iz zooloških vrtova Zoom Erlebniswelt iz Gelsenkirhena i Zoo Zlina, u zoo vrt su došla dva mlada mužjaka žirafe, kymari iz Nemačke, star 2,5 godine i još mlađi mužjak iz Češke.

Dolazak ovih žirafa je bila dugogodišnja, pažljivo pripremana akcija i samo je prva u nizu dolazaka životinja u sklopu saradnje Zoološkog vrta Palić i EEP programa (European Endangered species Program - evropski program uzgoja i zaštite ugroženih vrsta).

Od kako je Zoološki vrt Palić postao kandidat za članstvo u Evropskoj Asocijaciji Zooloških vrtova i Akvarijuma (skraćeno EAZA), otvorena su nam brojna vrata za saradnju sa evropskim zoo vrtovima. Na sličan način smo uključeni u programe za tapire, bele medvede i druge životinje. Osnovna zamisao je da svaka vrsta ima svog koordinatora, koji drži rodoslove i vodi pedigre date vrste i odlučuje o tome gde se izmešta potomstvo, ali vodi brigu i o tome da potomstvo odlazi u vrtove koji mogu da ispoštuju standarde držanja.

Brojni posetioci pitaju kako uspevamo da štitimo životinje ako ih ne razmnožavamo jer su sada sve žirafe koje su u vrtu mužjaci. Važno je da se razmnožavaju one jedinke čije potomstvo nije zastupljeno kako bi se izbeglo da se jedna porodica žirafa prenamnoži pa da počne ukrštanje u srodstvu. Ovako se mladi mužjaci sklanjaju iz grupe gde ima ženki da se ne bi tukli i povredili, a samim tim ne moraju da se kastriraju te im se ostavlja mogućnost da jednog dana imaju svoje potomstvo.

Ovim načinom se postiže da oko 300 zooloških vrtova Evrope mogu udomiti preko 800 žirafa, ali da se zna kojoj je ko deda, stric, ujak i da se održi zdrava grupa bez krvnog ukrštanja. Mlade žirafe su smeštene u volijeri sa Nikom, domaćinom i zebrom. Za sada se mogu videti u ograđenom, manjem delu ispusta a po isteku karantina će deliti ceo prostor sa starosediocima.

Iako plahe, mlade životinje su dobro podnele put i polako se navikavaju na novu sredinu dok izazivaju radoznalost svojih sustanara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.