Signal mobilnog telefona ubija pčele

Naučnici tvrde da su signali mobilnih telefona odgovorni za naglo smanjenje populacije pčela u svetu. Studija obavljena u Švajcarskoj jasno pokazuje da signali mobilnih telefona zbunjuju pčele, koje reaguju tako što počinju dezorijentisano da lete, a zatim umiru.
Naučnici tvrde da su signali mobilnih telefona odgovorni za naglo smanjenje populacije pčela u svetu. Studija obavljena u Švajcarskoj jasno pokazuje da signali mobilnih telefona zbunjuju pčele, koje reaguju tako što počinju dezorijentisano da lete, a zatim umiru.

Tim okupljen oko Danijela Favra iz Lozane postavio je telefone u nekoliko košnica i pratio šta će se dogoditi.

Naučnici su izveli 83 eksperimenta i pratili kako pčele reaguju kada je mobilni telefon isključen, u stendbaj modusu i modusu za pozivanje. Ispostavilo se da su pčele proizvodile deset puta veću buku kada je telefon birao broj ili primao poziv nego kada je bio isključen ili na stendbaju.

"Zujanje pčela se drastično pojačava čim telefon zazvoni - zraci iz telefona i buka ih očigledno uznemiruju. One reaguju tako što napuštaju košnicu, a ponekad su toliko zbunjene da lete naokolo sve dok ne uginu. Mobilni telefoni imaju pogubno dejstvo na pčele - ova studija to definitivno pokazuje", kaže Favr čija je studija objavljena u časopisu o pčelarstvu "Apidolodži" .

Pad u broju gajenih kolonija, koji je zabeležen u Evropi i SAD tokom protekle decenije, sada se primećuje i u Kini i Japanu.

Kako piše "Dejli mejl", u Britaniji se broj pčela prepolovio, a proizvođači meda u SAD su veoma pogođeni smanjenjem njihove populacije.

Pčele su značajna karika u poljoprivrednom i ekološkom lancu, jer proizvode med i, što je još važnije, oprašuju useve.
  • Ekolog

    13.05.2011 08:33
    CCD pčela
    U Nacionalnoj Geografiji je bio članak o nestajanju pčela u svetu. Jedan naučnik što se bavi tim problemom je lepo prokomentarisao, da bi bio srećan kada bi bio samo jedan agens koji ugrožava pčele. Mislim da je ovo preuranjen zaključak. Uostalom, telefoni su bili unutar košnica, što je teško da se desi u realnosti.
  • Novosađanka

    13.05.2011 07:33
    Svet će se raspasti kada poslednja pčela nestane.
  • Dr Petrović

    13.05.2011 03:35
    A ljude?
    Naravno i ljude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.