Kruševljanin kolekcionar pisama i fotografija iz Holivuda

Dragoslav Mirković, kolekcionar i slikar iz Kruševca, šezdesetih godina prošlog veka, dopisivao se sa holivudskim zvezdama i danas poseduje kolekciju pisama sa Grejs Keli, Robertom Mičamom, Kirkom Daglasom, Merlin Monro, i ostalim tadašnjim filmskim zvezdama.
Dragoslav Mirković, kolekcionar i slikar iz Kruševca, šezdesetih godina prošlog veka, dopisivao se sa holivudskim zvezdama i danas poseduje kolekciju pisama sa Grejs Keli, Robertom Mičamom, Kirkom Daglasom, Merlin Monro, i ostalim tadašnjim filmskim zvezdama.

Dragoslav (70) je kao srednjoškolac, imao jedan nesvakidašnji hobi u vreme ekspanzije američke kinematrogafije, dopisivanje sa zvezdama sa velikog platna, i to iz Holivuda. Ovaj Kruševljanin fotografije sa originalnim potpisima i pozdravima slavnih glumaca čuva i danas, a sve je krenulo kada je tih šezdesetih godina prošlog veka počeo da sakupljala kutije šibica i žvake sa sličicama glumaca iz kaubojaca.

"Časopis 'Filmski svet' je u to vreme objavljivao tekstove ali i adrese poznatih glumaca. Tako sam rešio da pišem glumcima, i tražio da mi pošalju njihove fotografije. Imao sam jedan tekst na engleskom koji sam pisao na dopisnicama i slao", priča Dragoslav, dodajući da su odgovori iz Evrope stizali za dvadesetak dana, a iz SAD za dva do tri meseca.

Među prvima koji su mu odgovorili i poslali fotografije bili su Bert Lankaster, Kirk Daglas i Glen Ford, a zatim i Džon Vejn, Džoni Vajsmiler, a potom i Grejs Keli, koja mu je iz Monaka prosledila porodičnu fotografiju sa princom i decom, pa Merilin Monro, Džoan Kraford, Ava Gardner. On kaže da su mnogi njegovi drugovi bili oduševljeni njegovom kolekcijom.

"Zanimljivo je da su se pojedini glumci lično meni obraćali u pismima. Neki su slali fotografije bez, a neki sa potpisom i mojim imenom", objašnjava Dragoslav. Dragoslav Mirković je sakupio za pola veka, osim fotografija glumaca sakupio i oko 1.200 fotografija gradova, manastira, ikona svetaca, životinjskog sveta, pisaca, političara, režisera, kompozitora, sportista, a ima i bazu od 6.000 filmova sa kategorisanim žanrovima i biografijama glumaca.

  • 12.10.2014 14:22
    nekad bilo
    To smo tada masovno radili,a nije bilo dopisivanje vec,kako covek kaze,molba da nam posalju fotografiju sa autogramom.Imali smo taj neki tekst prepisivan mnogo puta,ko zna sta je u njemu na kraju zaista pisalo,ali ljudi zaduzeni za odgovaranja na pisma su nas svejedno razumeli,nikad se nije dogodilo da pisete a ne dobijete fotografiju.
    Adrese smo pronalazili u nekim zurnalima ili dobijali jedni od drugih.
    Jos uvek imam fotografiju Zan Pol Belmonda sa originalnim potpisom :-).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.