Najluđi izgovori pijanih vozača u Srbiji

Popio sam samo jednu čašicu. Vi biste i krv da mi uzmete. To što aparat pokazuje je od sinoć, tad jesam bio pijan, sad nisam.

"Popio sam samo jednu čašicu. Vi biste i krv da mi uzmete. To što aparat pokazuje je od sinoć, tad jesam bio pijan, sad nisam", samo su neki od izgovora koje vozači u Srbiji koriste kada ih policija uhvati za volanom u alkoholisanom stanju.

Akteri gotovo svakodnevnih nesvakidašnjih situacija su "obični" ljudi, ali i mnoge javne ličnosti iz sveta estrade, politike, sporta, otkrili su reporterima "Novosti", u prednovogodišnjoj patroli ulicama Beograda, Vladan Kuzmanović i Branko Marinković, saobraćajaci sa višedecenijskim stažom.

Jedan od najneverovatnijih slučajeva se dogodio se to kada je u rutinskoj kontroli zaustavio šezdesetogodišnjeg vozača, koji je u automobilu bio sa suprugom i dvoje unučića.

"Dao sam mu alkometar i kada je dunuo, umalo nisam pao u nesvest. Pisalo je 4,2 promila alkohola u krvi. Kada sam ga pitao šta je pio, rekao mi je bez ustezanja: "Kilo vinjaje i još malo od druge flaje"! Normalno je pričao i nije zaplitao jezikom, a kada sam ga pozvao da izađe iz automobila, bez problema je stajao na nogama", priča jedan od saobraćajaca.

Novi Sad: Jeo sam bombone sa rumom

Mlađi Novosađanin, za volanom sivo metalik škode, razgovarao je preko mobilnog telefona. Na još neizgovoreno pitanje saobraćajca, odgovorio je pitanjem: "Druže, da li se ti javiš na telefon kada te pozove načelnik? Evo, upravo me je zvao generalni direktor, i morao sam da se javim. Ko zna šta bi bilo da sam odbio poziv!"

Pravdanja i izgovori su, kažu novosadski saobraćajci, od standardnih "neću nikada više", do onih "sada sam seo u kola, upravo sam hteo da vežem pojas". Za nevezivanje pojasa, ukoliko ih je dvoje i više u kolima, izgovor je da žure u bolnicu, jer je "obavezno" nekom od saputnika jako loše, i pitanje je života ili smrti.

Bude i drskih i bezobraznih, prete kako će na sudu tvrditi da su imali vezan pojas, i da će policajac morati da dokazuje suprotno, po nekoliko puta ponove: "Tvoja reč protiv moje".

Nedozvoljenu količinu alkohola pravdaju da su tog dana jeli grožđe, šljive, jabuke ili neko drugo voće, ili jeli bombone sa rumom. Ima i onih koji pokušavaju da ubede saobraćajce da im "dreger" nije ispravan i da ga moraju odneti na popravku, a nisu malobrojni ni oni koji uporno tvrde da nisu pijani i da o tome svedoči to što nisu napravili nikakav prekršaj. Dešava se, međutim, da negodujući pominju da je policiji lako da kažnjava obične ljude, i "preporučuju" da idu i hvataju prave kriminalce.

Valjevo: Ne vezujem se zbog slabog srca

"Ima vozača koji, kad ih zateknemo za volanom pod dejstvom alkohola, kažu da nisu ni liznuli, već da je aparat tako reagovao verovatno zato što su par sati ranije jeli grožđe. Opet, ima i onih koji, da bi izbegli kontrolu, nedovoljno duvaju u alkometar pod izgovorom da, tobože, imaju astmu, ili bronhitis. Jedan vozač, opet, kad ga je saobraćajna policija zaustavila jer nije koristio sigurnosni pojas, kleo se da mu je lekar savetovao da se ne veže zbog problema sa srcem i plućima" kaže Predrag Radosavljević, komandir Saobraćajne policijske ispostave u Valjevu.

Kragujevac: Samo da uzmem taštu kod frizera

Iz višegodišnjeg iskustva saobraćajnih policajaca na području Šumadije, pripiti vozači se, prilikom kontrola, uglavnom vade da su "popili samo par piva", ili da su skoknuli da taštu uzmu iz frizerskog salona, da voze samo nekoliko stotina metara, te da nekoliko pića nikoga ne ugrožava.

Saobraćajci pričaju da su baš ti koji ne priznaju da su malo više popili često mortus pijani za volanom. Najkarakterističniji je, kažu, nedavni slučaj kada su starijeg gospodina u centru grada videli kako vozi skuter bez zaštitne kacige. Hteli su da ga za to opomenu, međutim, ispostavilo se da ima više od 1,2 promila alkohola u krvi. Pritisnut dokazom, pravdao se da je pio prethodne noći, a da od jutra nije ni liznuo alkohol. A unukov skuter uzeo da kupi cigarete. Nisu mu poverovali, poslat je na trežnjenje.

"Pa ja sam noćašnji", jedva je uspeo da promrlja jedan sredovečni Nišlija, kada su ga saobraćajci pitali gde je uspeo da se toliko napije u jutarnjim satima. Sa mnogo promila alkohola u krvi, on je uspeo da se zakuca u autobus gradskog prevoza u centru Niša. Posle sudara, uspavao se za volanom, pa su mnogi prolaznici pomisli da je poginuo. Međutim, saobraćajni policajci su uspeli da ga probude, a on se samo sećao da je tokom cele noći pio, ali ne i gde i sa kim!

A jedna mortus pijana devojka je nedavno, pred jutro, kada su je zastavili saobraćajci na Bulevaru Zorana Đinđića, dok se njena drugarica uspavala na suvozačevom mestu, izjavila da nema pojma čija kola vozi i otkud ona za volanom! U međuvremenu, njen otac je potvrdio da je vozila porodični automobil.

Apsolutni rekord zvaničnog pijanstva za volanom drži jedan tridesetosmogodišnji Nišlija. Polovinom novembra prošle godine saobraćajci su se zaprepastili kada su u večernjim satima, prilikom kontrole tog vozača, pogledali alkotest, na kome se očitavalo 5,5 promila alkohola u krvi! Nišlija je upravljao fijatom sa ovom smrtonosnom dozom alkohola, a svoje pijanstvo je saobraćajcima opravdao - pečenjem rakije. Nekako je uspeo da im pojasni da je morao da se lično uveri u kvalitet svog proizvoda iz kazana, pa je ispijao i prvenac, koji ima jačinu i preko 30 gradi. A samo je čudom ostao u životu, jer je već količina od preko 4,5 promila alkohola u krvi - smrtonosna.

  • 02.01.2015 16:09
    @Xyz
    Nemoj praviti prekršaje pa te neće opljačkati ! Ja bi to na bulevaru i pojačao ! Naizad možemo da koristimo skoro celom dužinom sve tri trake ! Jer treća traka nije parking i njom sve vozi ko i u druge dve !
  • ja

    02.01.2015 09:07
    Bez milosti
    Za pijane vozače. Tolerancija NULA.
  • Jovan

    02.01.2015 00:34
    Đuro, koriste se i aparati u koje samo duvaš, bez ikakvih plastičnih nastavaka, a ako se koriste oni koji imaju plastične nastavke, onda se ti nastavci menjaju posle svakog duvanja, jer stavljaš svoje usne na tu plastiku nakon čega se ona baca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.