U prvi osnovne upisuju i dvanaestogodišnjake

Upis u osnovnu školu za obrazovanje odraslih "Sveti Sava" je u toku i trajaće do kraja septembra.  
Upis u osnovnu školu za obrazovanje odraslih "Sveti Sava" je u toku i trajaće do kraja septembra. Polaznici stari do 17 godina odlaze na redovnu nastavu, dok stariji mogu da odaberu vanredno pohađanje.

Pedagogica škole, Violeta Loc, kaže za Radio 021 da se u ovu školu sve više upisuju mladi ljudi i ocenjuje da je takva situacija posledica nedostatka čvrstog oslonca u porodici. "Najčešće su to deca koja ne završe sedmi i osmi razred, to je period puberteta koji se karakteriše nezadovoljstvom samim sobom, konfliktom sa drugarima, nastavnicima i roditeljima, tada se javlja taj bunt. Među učenicima neretko ima i skitnica, delikvenata, dece koja su pobegla od kuće ili su naprosto bila neuspešna u učenju, a reakcija nije bila adekvatna", kaže ona.

Trećina nikad ne završi školu

Oko 70 odsto polaznika škole "Sveti Sava" završi osnovno obrazovanje. Kako kažu u ovoj ustanovi, polaznici su neretko nemotivisani, pa je tako na konkursu Nacionalne službe za zapošljavanje, koji je predviđao besplatan završetak osnovne škole, od 20 mesta popunjeno samo jedno.

Nastavnica srpskog jezika, Marijana Gaćeša, kaže za Radio 021 da je nedostatak motivacije rezultat sistema u kom živimo. "Država mora nešto sistemski uraditi da bi taj oblik obrazovanja odraslih, kakav mi negujemo, imao uporište. Svako mora završiti osnovnu školu", smatra ona.

Gaćeša: Potreban im je podsticaj

Najstarija polaznica škole imala je 60 godina. Nije redak slučaj da se u školi "Sveti Sava" u prvi razred upisuju i dvanaestogodišnjaci, a kako kažu u ovoj ustanovi, to su najčešće romska deca koja su u potpunosti bila uskraćena za bilo kakvu socijalizaciju ove vrste.

U toku godine biće organizovani razni programi u kojima će moći da učestvuju učenici. Jedan od njih biće obeležavanje 50 godina Nobelove nagrade Ive Andrića za knjigu "Na Drini ćuprija". Biće izlagani likovni i literarni radovi na temu dela našeg Nobelovca.

"Dajemo im prostor da učestvuju u nečemu što je važno, gde mogu da se istaknu i da potvrde da su vredni, da u njima ima potencijala i da mogu mnogo više nego da sede u kući i misle kako nikome nisu potrebni", kaže Marijana Gaćeša. (A.F.)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.