Uprkos predizbornoj najavi, obnova Radničkog ni na vidiku

Tri meseca od najave da će početi obnova Radničkog univerziteta, od gradskih vlasti kao i na Novosadskom otvorenom univerzitetu nije moguće dobiti nikave informacije o tome kad će se videti radnici na ovoj zapostavljenoj građevini.

U jeku predizborne kampanje i tačno na godišnjicu požara na Radničkom univerzitetu, 6. aprila, novosadska javnost je obaveštena da je posle 16 godina blizu početka obnove ove zgrade.

U saopštenju koje je poslao Novosadski otvoreni univerzitet je tada navedeno "da se po prvi put od požara nazire konačno rešenje, zahvaljujući angažovanju i razumevanju gradskih čelnika, i samo je pitanje dana kada će otpočeti rekonstrukcija zgrade NOU-a". Kada je saopštenje dato, zvaničnih izjava nije bilo. Jedino je direktor NOU-a Mirko Karakaš za 021.rs rekao da još ne želi da iznosi druge detalje, osim da je postignut dogovor sa strateškim partnerom koji je i prethodnih godina pokazivao spremnost da učestvuje u obnovi zgrade.

Karakaš ni sada nije bio spreman da detaljnije priča za 021.rs, i samo je rekao da se radi na realizaciji projekta i da će uskoro moći nešto više da kaže.

Ni u gradskim institucijama nisu bili raspoleženi da kažu šta se dešava sa projektom obnove zgrade Radničkog univerziteta. Od ljudi iz Uprave se nisu mogle dobiti skoro nikave, pa ni nezvanične informacije. Gradonačelnik Miloš VUčević je za 021 samo rekao da Grad u potpunosti podržava NOU koji je većinski vlasnik objekta.

"Za sve informacije moram da vas uputim na NOU, a mi kao Grad načelno smo rekli da imaju našu podršku i da smo spremni da svim neophodnim aktima pratimo rekonstukciju Radničkog", naveo je kratko Vučević.

Otkuda sada tišina u lokalnoj vlasti i zašto se ova tri meseca ćuti o obnovi zgrade koja celih 16 godina predstavlja ruglo grada i potencijalnu opasnost, nije sasvim jasno, osim ukoliko se ne radi o tome da je ovo bilo još jedno predizborno obećanje.

Da je najava obnove pod znakom pitanja govore i fotografije arhitektonskog projekta novog izgleda Radničkog koje je NOU u aprilu poslao uz saopštenje. Naime, kako naš portal saznaje, ove fotografije nisu iz nekog novog arhitektonskog projekta, već skice stare nekoliko godina. Konkretno, iako 021.rs nije uspeo da dobije čvrstu potvrdu i vidi stare fotografije, nezvanično smo od novosadskih arhitekata čuli da se radi o crtežima obnove zgrade koje je pre pet i više godina uradio jedan od studenata arhitekture kao deo ispita. Crteži, na kojima se umesto Radničkog univerziteta nalazi hotel, kratko su kružile internet forumima koji se bave gradnjom i arhitekturom. Na forumima je jedino ostao trag rasprava oko izgleda budućeg Rdničkog, odnosno hotela.

Za sada nije sigurno kada će uslediti radovi.

Podsetimo da lokalna vlast nije ni pokazivala veliku želju da reši ovaj problem. Prvo je nakon obnove iskorišćeno dva miliona nemačkih maraka od osiguranja za gradnju spoljnih stepenica i osnovne radove. Potom je pre deset godina tadašnja gradonačelnica Maja Gojković NOU izbrisala iz spiska gradskih ustanova, ostavivši ga da se sam o sebi brine. Godine 2010. na ime duga od "Dnevnika" Grad je preuzeo 10 odsto vlasništva nad zgradom. Od tada do danas bilo je nekoliko sporadičnih izjava o sudbini Radničkog, ali ništa konkretno nije urađeno osim što su se Grad i NOU našli u nekoliko sudskih sporova oko dugova i međusobnih odnosa.

  • Perica

    27.07.2016 17:20
    TURIZAM
    Novi Sad je i onako "Srpska Atina"Napraviti turističku atrakciju...pa nek raja obilazi!?
    Bar če padne neka kinta!
  • @ Ja

    27.07.2016 15:29
    Nece nam svima djavo biti kriv. Samo budali koja se bude pentrala uprkos zdravom razumu i zbog svoje gluposti postrada. Mi ostali cemo odmahnuti samo, jer prirodna selekcija.
  • Limanac

    27.07.2016 12:26
    Radnički - baletska škola
    Ovo je trebala biti baletska škola, manje bi se para rasipalo, ne bi se uništavalo i ovo malo zelenila što ga je ostalo u gradu zbog izgradnje škole na Limanu, konačno bi se jednom zdanju koje zvrji godinama napušteno našla svrha i upotrebna vrednost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.