Portal vredan 300.000 evra uskoro vidljiv

Veb portal koji će investitorima i građanima omogućiti pristup informacijama o lokacijama za gradnju u Novom Sadu, za čiju izradu je Delegacija Evropske unije u Srbiji izdvojila ukupno skoro 300.000 evra, počeće sa radom do 26. decembra.
Veb portal koji će investitorima i građanima omogućiti pristup informacijama o lokacijama za gradnju u Novom Sadu, za čiju izradu je Delegacija Evropske unije u Srbiji izdvojila ukupno više od 290.000 evra, počeće sa radom do 26. decembra.

Kako za 021 kaže šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Zoran Ivošević, pare su utrošene na digitalizaciju arhivskog materijala četiri novosadske katastarske opštine, obuku zaposlenih u radnom telu i nabavku neophodne opreme i softvera.

"Nakon završetka projekta, biće urađena kompletna finansijska revizija, što je u skladu sa procedurama Evropske unije. Budžet ovog projekta podrazumeva opremu, softvere, vektorizaciju katastarskih parcela, kao i obuku 10 članova radnog tela koji rade na realizaciji projekta", navodi Ivošević.

Sam sajt košta 3.500 evra

Kako saznaje 021, na opremu je utrošeno oko 50.000 evra, na neophodan softver i digitalizaciju štampanih prikaza parcela utrošeno je po 60.000, dok je izrada samog sajta koštala 3.500 evra. Ivošević napominje da je jedna trećina sredstava potrošena za izradu portala za grad Suboticu i dodaje da iz budžeta grada nije izdvojen nijedan jedini dinar, iako projekat nalaže da lokalna samouprava učestvuje u finansiranju plata zaposlenih u radnom telu. Prema njegovim rečima, svi angažovani na ovom projektu su zaposleni u javnim preduzećima, i deo njihove redovne plate se u projektu vodio kao honorar koji je isplatio Grad.

"Učešće grada, koje jeste u projektu, smo dali kroz plate zaposlenih u projektu, tako da Grad ni dinar nije izgubio na izradi ovog portala", kaže Ivošević za 021.

Provera investitora na jednom mestu

Jedna od najbitnijih komponenti ovog projekta je i Registar investitora, koji će biti prebačen na zvanični sajt novog portala. Prema rečima Tijane Pavlov iz Gradske uprave za urbanizam, pomoću ovog registra građani mogu da vide da li je neki investitor likvidan i da li se protiv njega vodi krivični postupak. "Mi imamo sve informacije o investitorima, građevinskim dozvolama i eventualnim sudskim postupcima koji su pokrenuti protiv pojedinih lica. Ovaj registar se za sada nalazi na sajtu Gradske uprave za urbanizam, ali će do isteka projekta biti inkorporiran u zvanični sajt Grada", kaže ona.

Veb portal sa Geografskim informacionim sistemom (GIS) biće dostupan na adresi www.novisadinvest.rs. Kako navode članovi radnog tela, investitori će na sajtu moći da se upoznaju sa detaljima prostora u koji žele da ulažu, a na sajtu će moći da preuzmu i sve neophodne formulare. Kada sajt bude gotov, vršiće se revizija projekta i revizorska kuća će dati svoje mišljenje o finansijskoj realizaciji. (Miodrag Sovilj)

  • vojislava

    19.11.2011 20:34
    Kod nas je najjeftiniji ljudski život. Sve drugo je skuplje.
  • vojislava

    19.11.2011 20:33
    300.ooo evra?
    Da li je greška u broju nula?
    Ako nije, šta košta toliko i koliko se njih ugradilo?
    Što je mnogo, mnogo je.
  • Man Not Machine

    18.11.2011 23:15
    Renesansni neki kadrovi
    Vidim kako kadrovi samo skakucu iz jedne uprave u drugu, strucnost iznad politike, jel da.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.