FOTO: Uskršnja čokoladna torta iz koje viri zečija guza

Ova torta odličan je izbor za uskršnje praznike, a posebno će obradovati mališane.
Sastojci:
 
2 decilitra vode
120 grama putera ili margarina za kuvanje
4 kašike kakaa
2 šolje brašna
1 kašika soda-bikarbone
2 šolje šećera u prahu
2 jaja
1 decilitar mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
 
Za fil:
 
50 grama putera ili margarina
250 grama krem-sira
1 šolja šećera u prahu
četvrt decilitra kakaa
 
Za čokoladni krem:
 
pola kilograma putera ili margarina
pola šolje kakaa
2 šolje šećera u prahu
 
Za dekoraciju:
 
350 grama fondana
boja za kuvanje i/ili ostale jestive dekoracije
 
Uputstvo:
 
Zagrejte rernu na 150 stepeni.
 
Za dekoracije, od dve trećine fondana oblikujte zadnjicu svog zeca u loptastom obliku. Napravite i manju lopticu za njegov rep. Šape napravite tako što ćete nožem iseći prste u fondanu. Odvojite malo od ostatka fondana i napravite zečja stopala, a obojite ih sivom bojom. Od preostalog fondana napravite zelene listove trave i pustite ih da se osuše.
 
Za tortu: u lonac sipajte vodu, puter i kakao i mešajte na umerenoj vatri dok se masa ne sjedini. Potom dodajte brašno, soda-bikarbonu i šećer, a potom kakao i mešajte dok se ova masa ne sjedini. Onda dodajte jaja, mleko i vanilu i mutite. 
 
Dobijenu masu podelite na četiri tortice, prečnika 20 centimetara i stavite u posude za pečenje odgovarajuće veličine (može i u veće). Pecite 40 minuta, a ukoliko primetite da je pre naznačenog vremena gotovo, izvadite iz rerne. Najbolje je da ostavite tortice u isključenoj rerni dodatnih pet minuta. Dve ohlađene torte poređajte jedna na drugu (između njih možete da stavite parče papira za pečenje, kako ne bi došlo do lepljenja) i nožem u unutrašnjosti isecite polukružnu rupu duboku tri centrimetra, a široku sedam centimetara. Ovde će boraviti vaš uskršnji zeka. Hladiti po potrebi.
 
 
Za filing: stavite puter/margarin i sir u plastičnu posudu i mutite mikserom šest do osam minuta dok se ne sjedini. Dodajte šečer i kakao i nastavite da mutite još šest minuta dok masa ne postane penasta. Kako bi torta počela da dobija formu, stavite donji sloj torte na tacnu i jako tanko premažite filom. Potom isti fil premažite između ostalih slojeva torte, a od preostalog fila popunite eventualne praznine. Ovakvu tortu ostavite u fružideru sat vremena da se hladi.
 
 
Za čokoladni krem: umutite puter/margarin mikserom dok ne postane bled i bez grudvica. Dodajte kakao i nastavite da mutite. Smanjite misker i dodajte postepeno šećer u prahu, a stanite kad masa bude lagana i penasta, ali i dalje relativno čvrsta. Potom izvadite tortu iz frižidera i premažite je sa svih strana kremom, ali nemojte iskoristiti sve. Takva torta treba da se hladi pola sata.
 
Pošto se torta ohladila, dodajte preostali krem i ukrašavajte po volji - crtajte linije koje će ukazivati da je reč o stablu, dodajte korenje, grane... U podnožju stabla nožem isecite rupu i izvadite deo torte. Iz ove rupe će viriti vaš zec od fondana. Njega potom ubacite u rupu, dodajte rep i stopala, a potom i dekorišite travom, cvećem i Uskršnjim jajima po volji. 
 
 
Uživajte u torti!
 
Autor: 021.rs
  • Njam

    27.04.2016 18:45
    njaaam
    Lepa torta, i jos lepse iznenadjenje za nepce!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.