Recept dana: Dalmatinski pirinač sa slaninom i sirom

Ovo je savršen recept za pirinač na malo drugačiji način.

U šerpu staviti jednu veću kašiku masti, pa kad je dobro zagrejana, dodati jednu glavicu sitno isečenog crnog luka, pa ga pržiti tri minuta na blagoj vatri. U upržen luk staviti 100 grama sitno isečene suve slanine, pa je stalno mešati i paziti da luk ne pregori.

Dodati u luk 450 grama opranog pirinča i promešati ga, a zatim naliti s toliko živinske supe da ona pokrije lepo pirinač. Pirinač promešati, posoliti, obiberiti i za vreme kuvanja nalivati sokom od paradajza dok ne bude sasvim mekan. Ali pirinač ne sme biti raskuvan.

Pre služenja, zasuti pirinač s dosta struganog sira, staviti ga u jedan kalup i zatim izručiti u okrugao tanjir. Pirinač će ispasti iz kalupa u vidu kupe ili oblika kalupa u koji je stavljen.

Posuti ga struganim sirom i služiti.

Prijatno!

  • Karnivor

    21.06.2016 17:30
    Ali, to je nezdravo! Bolje malo suvog korena naribati, uz alge i tofu sir...
    A začiniti nekim gorkim travkama. Zdravo je. I na taj način možete živeti, umesto 67, čak 93 godine! Živeti?
  • Franko

    21.06.2016 16:52
    st-ns
    Jadranska riba na ribarnicama: Srdela od 2 do 3 e za kg. Tunj od 11 do 18 e za kg, ovisi da li je u komadu skupa sa kosti ili je cisti filet. Skampi od 8 do 30 e za kg, ovisi o velicini. Kozice od 4 do 15 e za kg, takodjer ovisi o velicini. Palamida oko 9/10 e za kg. Trlja od 3 do 10 e za kg, takodjer ovisi o velicini. Mol od 7 do 12 e za kg, ovisi da li je ulovljen mrezama potegacama ili parangalom, na udicu, ova druga varijanta je skuplja i taj Mol se zove Zlatar. Skoljke, dakle pedoče, kučiće ili brbavice su od 2 do 10 e za kg, pedoce najjeftinije a brbavice najskuplje. Oborita riba, dakle Škarpina, Komarča, Lubin itd.. su oko 20 e za kg, a Zubatac i 30 e za kg. Bakalar suseni ( Norveski ) je od 20 do 30 e za kg, ovisi o velicini, naravno. Jastog je oko 50 e za kg, i on se smatra kraljem podmorja i najcjenjenijim specijalitetom iz Jadrana. I ja bi se slozia s tim, njegovo meso je slatkasto a umak jako gust i nevjerojatno ukusan, a moze se njime politi manistra ( tjestenina ) - medjutim njega kupuje samo elita i bogati turisti koji mogu 200 e ostaviti za jednu veceru. Ali kao sta to biva, cesto je najjeftinija hrana ujedno i najukusnija hrana. Dokaz za to su pecene Srdele na zaru, sad u 6 i 7 mj. kada su najmasnije, taj miris i ukus je nesto carobno, a jako jeftino. Stata da ih nema kod vas u NS kupit, jer bi ih i vi kupovali cesto, bar se nadam tome. Eto lipi moji, kad se spominje Dalmatinski specijalitet, iako sve postujem, nekako mi je riba najlogicniji izbor.Lp za NS:)
  • /

    21.06.2016 15:37
    /
    aman mastilo na sporazumu o odnosima sa hr se jos nije osusilo a bia vec salje recepte glasilima.

    sa druge strane, sasvim sam siguran da se sporazumi ne odnose na recepte za kuvanje.
    oko tog pitanja smo jos u ratu sa svetom. srpski recepti su gulas, makovnjaca, sarma, lenja pita, burek, pirinac u nadevima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.