Od sada će na američkim pivima pisati koliko ste kalorija popili

Američke pivare odlučile su da povedu više računa o zdravlju svojih konzumenata pa će ih od sada putem deklaracija upozoravati koliko kalorija unose kada piju omiljeno alkoholno piće.

Većina pivara dobrovoljno će stavljati podatke o kalorijama, prehrambene detalje i sastojke. Cilj proizvođača piva je da predstave novu seriju limenki i boca do 2020. godine, saopšteno je iz Beer instituta.

Nove boce počeće da se pojavljuju u američkim marketima odmah, a vremenom će se širiti. Za ovu promenu dogovorili su se najveći proizvođači piva koji su članovi instituta Beer. Ove kompanije proizvode 81 odsto ukupnog piva koje se prodaje u SAD-u.

"Neka piva imaju kalorija kao hamburger ili sladoled. Zašto ne biste bili obavešteni o tome?", urgirala je Betsi Turston, registrovana dijetetičarka koja se specijalizovala za ishranu.

Prema rečima predsednika Beer instituta Džima Mekgrivija ova inicijativa omogućiće konzumentima da zahvaljujući ovoj "značajnoj informaciji" donesu svoju odluku. U nekim slučajevima konzumenti će moći da dobiju te podatke i skenirajući QR kod. Neke kompanije su objavile kako su već preduzele korake da povećaju transparentnost.

Više od 78,6 miliona odraslih Amerikanca je gojazno, a devet odsto populacije ima dijabetes. Četvrtini nije dijagnostikovan dijabetes iako ga imaju. Kombinacija alkohola i te bolesti može biti veoma loša za te osobe.

Cilj pivara nije da inspirišu konzumente da piju pivo već da razmisle i budu informisani.

"Verovatno će razmisliti dva puta pre nego što popiju još jedno pivo", kazala je Turston.

  • Mirko

    26.07.2016 11:10
    Slaba vajda
    Posle četvrtog se više ne razmišlja, zbogom pameti, izaći če kalorije na donju pipu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima