Naučnici: Mleko bubašvabe je veoma zdravo

Ideja ispijanja bubašvabinog mleka ne deluje preterano privlačno, ali naučnici tvrde da je ovo mleko veoma zdravo.

Bubašvabino mleko je četiri puta hranljivije od kravljeg, a sadrži i jedinstvene proteine koji ga čine "superhranom", tvrde naučnici.

Naime, otkriveno je da samo jedna vrsta bubašvabe rađa mladunce žive (ne leže jaja), i proizvodi kristale koji sadrže mlečni protein. Pošto rađaju mladunce, ove bubašvabe luče specifičan mlečni protein, kako bi nahranile embrione.

Stručnjaci su analizirali sastav tog mlečnog proteina, i utvrdili da sadrži sve što i "prave" namirnice - proteine, masti, šećer, aminokiseline. Ovaj protein dobar je i zbog toga što postepeno oslobađa energiju tokom dužeg vremenskog perioda.

Pošto je naučnike mučila ideja kako da "pomuzu" bubašvabe, trenutno pokušavaju da naprave takav mlečni protein u laboratorijama.

Ako ste mislili da je bubašvabino mleko najodvratnije što ste u poslednje vreme čuli, prošle godine su naučnici saopštili da je jedenje nekih insekata, poput bubašvaba, veoma zdravo i da se u njima nalazi više proteina nego u istoj količini crvenog mesa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima