Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
Foto: Pixabay
Italijani smatraju da je đelato više od deserta – to je deo njihove kulture, umetnosti i tradicije, piše Blic.
Manje masti, više ukusa
 
Đelato sadrži manje mlečne masti — između četiri i osam odsto, dok prosečan industrijski sladoled sadrži između 10 i 25 odsto. Zbog toga đelato ima laganiju teksturu i omogućava aromama da dođu do izražaja. 
Pored toga, servira se na višoj temperaturi (oko -12°C), pa nije tvrd kao sladoled, koji se čuva na -18°C. Niža količina masti i toplija temperatura zajedno čine da se ukusi jače i autentičnije osećaju.
 
Vazduh pravi razliku
 
Još jedna važna razlika je količina vazduha, tzv. overrun. Đelato sadrži mnogo manje vazduha (15–25%) u poređenju sa sladoledom, koji može sadržati i do 50 odsto. 
 
Rezultat je gusta, kremasta struktura đelata koja se ne kugla već se oblikuje lopaticom. Takođe, đelato se pravi u manjim količinama, najčešće svakodnevno, bez upotrebe industrijskih aditiva i jaja – osim u specifičnim ukusima.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Sladoledzija

    06.06.2025 16:48
    Sladoledzija
    Razlika je samo u recima! Sve ostalo se sprema na isti nacin aroma hemija i masinska obrada bar u Srbiji. Retko ko da ga kuva jer nije isplatljivo i to je daleka proslost koja se samo prepricava.
  • Rizbo

    06.06.2025 16:00
    o hvala svim svetima, ajde konacno da ljudi nauce razliku
  • Ne pricajte kojesta

    06.06.2025 15:36
    Ah da, u Srbiji prave razlike. Pa srbin nije u stanju da proizvede pivo. Polja hmelja ne postoke vise. A sladoledjije prave sladoled iz ,,kesice'' ili preprodaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi