Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
Foto: Pixabay
Ključno je razlikovati prirodne šećere koji se nalaze u voću i dodate šećere koji se nalaze u prerađenoj hrani. Iako ih telo vari na sličan način, voće dolazi u "paketu" s vlaknima, vitaminima, mineralima i biljnim jedinjenjima koja imaju pozitivno dejstvo na zdravlje.
Voće se često neopravdano izbegava zbog šećera, ali istraživanja pokazuju da redovna konzumacija celog voća zapravo može smanjiti rizik od dijabetesa i hroničnih bolesti. Osobama koje već imaju dijabetes preporučuje se da paze na ukupan unos ugljenih hidrata, uključujući i prirodne šećere iz voća, ali to ne znači da treba potpuno da ga izbegavaju.
 
Ako želite da uživate u voću, a istovremeno pazite na unos šećera, donosimo popis voća koje prirodno sadrži manje šećera.
1. Limeta i limun
 
Ovo citrusno voće ima minimalnu količinu šećera - tek 1 do 2 grama po plodu - i izuzetno su bogate vitaminom C. Idealne su za dodavanje ukusa jelima i napitcima, piše Index.hr.
 
2. Avokado
 
Iako ga većina smatra povrćem, avokado je zapravo voće. Sadrži vrlo malo šećera, a obiluje zdravim mastima i vlaknima. Podstiče sitost i podržava zdravlje srca i varenja.
3. Maline
 
Maline su slatke, a opet niskokalorične i bogate vlaknima. Jedna porcija sadrži više vlakana nego većina drugog voća, što ih čini izvrsnim izborom za doručak ili međuobrok.
 
4. Kivi
 
Kivi je prepun vitamina C i korisnih fitohemikalija koje štite zdravlje očiju i kože. Osim toga, sadrži vlakna i podstiče varenje.
 
5. Kupine
 
Kupine su bogate vlaknima i biljnim jedinjenjima koja imaju protivupalno dejstvo i mogu pomoći u jačanju imuniteta i pamćenja. Imaju nešto više šećera od malina, ali i dalje spadaju među voće s manje šećera.
 
6. Jagode
 
Omiljene mnogima, jagode su bogate vitaminom C i antioksidansima. Imaju umeren sadržaj šećera i odličan su izbor za one koji paze na ishranu, a ne žele da se odreknu slatkog ukusa.
 
7. Lubenica
 
Lubenica sadrži mnogo vode, što joj daje osvežavajući ukus i pomaže hidrataciji. Iako je slatka, zapravo sadrži relativno malo šećera po porciji.
 
8. Grejp
 
Poznat po osvežavajućem, pomalo gorkastom ukusu, grejp sadrži nešto više prirodnog šećera, ali i obilje vitamina A i C. Izvrstan je za početak dana.
 
9. Papaja
 
Tropsko voće s manje šećera od manga ili ananasa, a uz to je dobar izvor folata i drugih važnih nutrijenata. Lako se vari i često se koristi u voćnim salatama.
 
10. Dinja
 
Dinja je bogata vodom i beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A. Njen blagi ukus čini je savršenim izborom za letnje dane.
 
11. Pomorandža
 
Iako sok od pomorandže ima visok udeo šećera, ceo plod pomorandže sadrži vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera. Osim vitamina C, pomorandže su i dobar izvor kalijuma.
 
12. Breskva
 
Breskve su mirisne, slatke i bogate vlaknima, kalijumom i vitaminima A i C. Ako ih jedete s korom, unosite i dodatnu količinu vlakana koja pomaže probavi.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi