
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Foto: Pixabay
Ključno je razlikovati prirodne šećere koji se nalaze u voću i dodate šećere koji se nalaze u prerađenoj hrani. Iako ih telo vari na sličan način, voće dolazi u "paketu" s vlaknima, vitaminima, mineralima i biljnim jedinjenjima koja imaju pozitivno dejstvo na zdravlje.
Voće se često neopravdano izbegava zbog šećera, ali istraživanja pokazuju da redovna konzumacija celog voća zapravo može smanjiti rizik od dijabetesa i hroničnih bolesti. Osobama koje već imaju dijabetes preporučuje se da paze na ukupan unos ugljenih hidrata, uključujući i prirodne šećere iz voća, ali to ne znači da treba potpuno da ga izbegavaju.
Ako želite da uživate u voću, a istovremeno pazite na unos šećera, donosimo popis voća koje prirodno sadrži manje šećera.
1. Limeta i limun
Ovo citrusno voće ima minimalnu količinu šećera - tek 1 do 2 grama po plodu - i izuzetno su bogate vitaminom C. Idealne su za dodavanje ukusa jelima i napitcima, piše Index.hr.
2. Avokado
Iako ga većina smatra povrćem, avokado je zapravo voće. Sadrži vrlo malo šećera, a obiluje zdravim mastima i vlaknima. Podstiče sitost i podržava zdravlje srca i varenja.
3. Maline
Maline su slatke, a opet niskokalorične i bogate vlaknima. Jedna porcija sadrži više vlakana nego većina drugog voća, što ih čini izvrsnim izborom za doručak ili međuobrok.
4. Kivi
Kivi je prepun vitamina C i korisnih fitohemikalija koje štite zdravlje očiju i kože. Osim toga, sadrži vlakna i podstiče varenje.
5. Kupine
Kupine su bogate vlaknima i biljnim jedinjenjima koja imaju protivupalno dejstvo i mogu pomoći u jačanju imuniteta i pamćenja. Imaju nešto više šećera od malina, ali i dalje spadaju među voće s manje šećera.
6. Jagode
Omiljene mnogima, jagode su bogate vitaminom C i antioksidansima. Imaju umeren sadržaj šećera i odličan su izbor za one koji paze na ishranu, a ne žele da se odreknu slatkog ukusa.
7. Lubenica
Lubenica sadrži mnogo vode, što joj daje osvežavajući ukus i pomaže hidrataciji. Iako je slatka, zapravo sadrži relativno malo šećera po porciji.
8. Grejp
Poznat po osvežavajućem, pomalo gorkastom ukusu, grejp sadrži nešto više prirodnog šećera, ali i obilje vitamina A i C. Izvrstan je za početak dana.
9. Papaja
Tropsko voće s manje šećera od manga ili ananasa, a uz to je dobar izvor folata i drugih važnih nutrijenata. Lako se vari i često se koristi u voćnim salatama.
10. Dinja
Dinja je bogata vodom i beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A. Njen blagi ukus čini je savršenim izborom za letnje dane.
11. Pomorandža
Iako sok od pomorandže ima visok udeo šećera, ceo plod pomorandže sadrži vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera. Osim vitamina C, pomorandže su i dobar izvor kalijuma.
12. Breskva
Breskve su mirisne, slatke i bogate vlaknima, kalijumom i vitaminima A i C. Ako ih jedete s korom, unosite i dodatnu količinu vlakana koja pomaže probavi.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
0
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
3
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
4
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar