Najzdravije voće na svetu je ono koje vam (možda) ne bi palo na pamet

U letnje vreme teško je odabrati koje voće i povrće kupiti. Ponuda je bogata i šarena pa ne čudi da se mnogi pitaju šta kupiti ako žele dobiti najveću vrednost za svoj novac.
Najzdravije voće na svetu je ono koje vam (možda) ne bi palo na pamet
Foto: Pixabay
Nedavno smo se iznenadili kada je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio da je najzdravije povrće potočarka. Ova salata dobila je savršenih 100 od 100 bodova, ostavivši iza sebe kineski kupus, blitvu, cveklu i spanać.
Kada je reč o voću, CDC kaže da je najzdraviji paradjz. Botanički gledano, paradajz se smatra voćem i dobio je ocenu 20 na CDC-ovoj lestvici, čime je svrstan odmah iznad limuna.
Paradajz je prepun antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i mogu igrati ulogu u razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.
 
CDC-ova kategorizacija voća i povrća temelji se na količinama 17 hranjivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.
 
"Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može pomoći u zaštiti tela od raka i bolesti srca", kaže dijetetičarka Šeri Berger i upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu "Food Chemistry". Tada je otkriveno da konzumacija paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.
 
Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete pospešiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.
 
Na popisu najzdravijeg voća našli su se i limun, pomorandža, jagode, limeta i grejp.
  • Deks

    28.08.2023 11:26
    Paradajz naravno nije voće, jede se isključivo sa drugim namirnicama kao salata ili se upotrebljava u kuvanju. Ne možemo uživati u jednom plodu paradajza kao što uživamo kada jedemo npr jednu jabuku ili krušku. Inače paradajz u obliku svežeg ploda je po meni najprecenjeniji poljoprivredni proizvod, neverovatno koliko košta taj plod koji u osnovi sadrži 99% vode i u većini slučajeva u današnje vreme je bezukusan, a može se sa lakoćom proizvesti. Druga stvar je sa proizvodima od paradajza poput soka ili sosa koji su nutritivno veoma vredni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.