Kako se širom sveta ispija kafa?

Možete li zamisliti svoju divnu, prvu jutarnju kafu sa komadićima sira ili kombinacijom bibera i cimeta?
Međutim, na ovaj i još iznenađujućih načina, mnogi ljudi uživaju u svom omiljenom kafenom napitku. Ritual ispijanja kafe u čitavom svetu povezuje se sa opuštanjem ili mirom uz prijateljsko ćaskanje. I ispija se svuda, praktično u čitavom svetu. 
 
Međutim, priprema kafe, sastojci, kao i način konzumiranja, to je već nešto potpuno drugačije i varira od države do države. 
 
1. Finska 
 
Kaffeost se priprema na sledeći način: Vrela kafa sipa se preko kockica sira. Iako se nama ovo čini prilično neprimamljivim, Finci obožavaju ovu čudnu kombinaciju. 
 
2. Turska 
 
Turska kafa nama je dobro poznata, jedina razlika u odnosu na onu koju mi pijemo jeste speifična metalna džezva u kojoj se kuva, a Turci smatraju da joj ona daje poseban ukus. Iako je nama to uobičajeni metod kuvanja i ispijanja kafe, ostatku sveta je poprilično stran i iznenađujuć, jer talog ostaje u šolji. Naime, ostatak Evrope kafu ispija isključivo filtriranu. 
 
3. Malezija 
 
Kafa se u Maleziji naziva Yuanyang i zapravo je samo jednim delom kafa, a drugim mešavina crnog čaja i mleka. Takođe, služi se topla ili hladna, u zavisnosti od vašeg raspoloženja. 
 
4. Australija 
 
Najpopularnija kafa na ovom udaljenom kontinetnu je ona pod nazivom flat white, što bi bila neka vrsta popularne latte kafe, a još je sličnija kapućinu koji se služi kod nas. U šolju se sipa jedna doza espresa, a potom se do vrha preliva gustom mlečnom penom. 
 
5. Grčka 
 
Frape, koji je zapravo patentirala Nescafe kompanija davne 1957. godine, vrlo je popularno letnje piće u Grčkoj. Sastoji se od hladne instant kafe sipane u čašu do pola punu, takođe hladnom, mlečnom penom. 
 
6. Italija 
 
Iako je većina nas upoznata sa načinom ispijanja kafe tj. espresa u Italiji, koji se konzumira sa nogu u jednom ili dva gutljaja, većina ne zna da se ovaj espreso služi sa kriškom limuna. Nakon ispijenog espresa, poslužite se i limunom, koji kako Italijani smatraju, posle gorkog ukusa kafe, ostavlja slatkast ukus u ustima, a ovaj napitak zove se espreso romano. 
 
7. Vijetnam 
 
Njihova tradicionalna kafa je poznata kao vrlo slatka i izuzetno jaka. U šolju ili čašu se sipa kondenzovano mleko i led, zatim se stavlja filter, a potom se sipa prethodno skuvana kafa sa šećerom. 
 
8. Meksiko 
 
Pripremljena sa cimetom, tradicionalna meksička kafa služi se u glinenoj šolji sa nerafinisanim šećerom, naziv joj je Café de Olla. 
 
9. Senegal 
 
Napitak je začinjen biberom, a služi se i sa karanfilićem. Ovi začini su samleveni i skuvani zajedno sa kafom, potom se serviraju sipani kroz filter. 
 
10. Brazil 
 
Mnogi kajpirinju smatraju tradicionlanim brazilskim pićem, ali kafezino je daleko popularniji napitak među lokalnim stanovništvom. Sličan espresu, kafezino je zapravo mala doza filtrirane jake kafe. Jedina razlika je u tome što je ovaj napitak prethodno zaslađen, šećer se melje zajedno sa zrnima kafe. 
 
11. Španija 
 
Za one koji uživaju u veoma slatkoj kafi, španska bombon kafa prava je poslastica. Ovaj napitak vrlo je gust i sladak, a sadrži istu količinu kafe i kondenzovanog mleka, koje se prvo sipa u šolju. 
 
12. Irska 
 
Jedna od najrasprostranjenijih kafa na svetu, sastoji se od vrućeg espresa, šećera i viskija, dok se na kraju dodaje kremasti, mlečni šlag. 
 
13. Austrija 
 
Omiljena kafa u Austriji je espreso sa šlagom ili kapućino sa šlagom koji je preliven kakaom. 
 
14. Francuska  
 
Francuzi svoju kafu najradije ispijaju ujutru uz kroasan, a sam napitak sastoji se od jednake količine filter kafe i mleka, služi se u velikoj šolji. 
 
15. Maroko 
 
Crna kafa u Maroku se sprema zajedno sa kardamonom, cimetom, karanfilićem i biberom.

Teme

kafa
  • hahaha

    02.12.2016 13:15
    @Nikola

    I pljune pa promeša.
  • Nikola

    02.12.2016 08:09
    Srbija
    Dođem na posao i sekretarica skuva kafu i servira. Prija svako jutro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.