Međutim, na ovaj i još iznenađujućih načina, mnogi ljudi uživaju u svom omiljenom kafenom napitku. Ritual ispijanja kafe u čitavom svetu povezuje se sa opuštanjem ili mirom uz prijateljsko ćaskanje. I ispija se svuda, praktično u čitavom svetu.
Međutim, priprema kafe, sastojci, kao i način konzumiranja, to je već nešto potpuno drugačije i varira od države do države.
1. Finska
Kaffeost se priprema na sledeći način: Vrela kafa sipa se preko kockica sira. Iako se nama ovo čini prilično neprimamljivim, Finci obožavaju ovu čudnu kombinaciju.
2. Turska
Turska kafa nama je dobro poznata, jedina razlika u odnosu na onu koju mi pijemo jeste speifična metalna džezva u kojoj se kuva, a Turci smatraju da joj ona daje poseban ukus. Iako je nama to uobičajeni metod kuvanja i ispijanja kafe, ostatku sveta je poprilično stran i iznenađujuć, jer talog ostaje u šolji. Naime, ostatak Evrope kafu ispija isključivo filtriranu.
3. Malezija
Kafa se u Maleziji naziva Yuanyang i zapravo je samo jednim delom kafa, a drugim mešavina crnog čaja i mleka. Takođe, služi se topla ili hladna, u zavisnosti od vašeg raspoloženja.
4. Australija
Najpopularnija kafa na ovom udaljenom kontinetnu je ona pod nazivom flat white, što bi bila neka vrsta popularne latte kafe, a još je sličnija kapućinu koji se služi kod nas. U šolju se sipa jedna doza espresa, a potom se do vrha preliva gustom mlečnom penom.
5. Grčka
Frape, koji je zapravo patentirala Nescafe kompanija davne 1957. godine, vrlo je popularno letnje piće u Grčkoj. Sastoji se od hladne instant kafe sipane u čašu do pola punu, takođe hladnom, mlečnom penom.
6. Italija
Iako je većina nas upoznata sa načinom ispijanja kafe tj. espresa u Italiji, koji se konzumira sa nogu u jednom ili dva gutljaja, većina ne zna da se ovaj espreso služi sa kriškom limuna. Nakon ispijenog espresa, poslužite se i limunom, koji kako Italijani smatraju, posle gorkog ukusa kafe, ostavlja slatkast ukus u ustima, a ovaj napitak zove se espreso romano.
7. Vijetnam
Njihova tradicionalna kafa je poznata kao vrlo slatka i izuzetno jaka. U šolju ili čašu se sipa kondenzovano mleko i led, zatim se stavlja filter, a potom se sipa prethodno skuvana kafa sa šećerom.
8. Meksiko
Pripremljena sa cimetom, tradicionalna meksička kafa služi se u glinenoj šolji sa nerafinisanim šećerom, naziv joj je Café de Olla.
9. Senegal
Napitak je začinjen biberom, a služi se i sa karanfilićem. Ovi začini su samleveni i skuvani zajedno sa kafom, potom se serviraju sipani kroz filter.
10. Brazil
Mnogi kajpirinju smatraju tradicionlanim brazilskim pićem, ali kafezino je daleko popularniji napitak među lokalnim stanovništvom. Sličan espresu, kafezino je zapravo mala doza filtrirane jake kafe. Jedina razlika je u tome što je ovaj napitak prethodno zaslađen, šećer se melje zajedno sa zrnima kafe.
11. Španija
Za one koji uživaju u veoma slatkoj kafi, španska bombon kafa prava je poslastica. Ovaj napitak vrlo je gust i sladak, a sadrži istu količinu kafe i kondenzovanog mleka, koje se prvo sipa u šolju.
12. Irska
Jedna od najrasprostranjenijih kafa na svetu, sastoji se od vrućeg espresa, šećera i viskija, dok se na kraju dodaje kremasti, mlečni šlag.
13. Austrija
Omiljena kafa u Austriji je espreso sa šlagom ili kapućino sa šlagom koji je preliven kakaom.
14. Francuska
Francuzi svoju kafu najradije ispijaju ujutru uz kroasan, a sam napitak sastoji se od jednake količine filter kafe i mleka, služi se u velikoj šolji.
15. Maroko
Crna kafa u Maroku se sprema zajedno sa kardamonom, cimetom, karanfilićem i biberom.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 2
hahaha
I pljune pa promeša.
Nikola
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar