Koje voće i povrće treba, a koje ne treba držati u frižideru

Određeno voće i povrće ne bi trebalo da držite u frižideru jer će se time promeniti njihov prirodni ukus.
Većina zna da krompir ne treba držati u frižideru, ali iznenadiće vas ako vam kažemo da ni avokadu ni krastavcima nije tamo mesto.
 
Naime, Univerzitet u Kaliforniji napravio je listu namirnica koje treba, odnosno ne treba držati u frižideru, a neke će vas iznenaditi.
 
Kajsije, kupine, borovnice, trešnje, smokve, grožđe, maline i jagode trebalo bi da čuvate u frižideru. Kada je reč o povrću, špargla, boranija, brokoli, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, praziluk, zelena salata, pečurke i spanać, bolje je držati na hladnom mestu,
 
Jabuke, avokado, banane, dinja, grejpfrut, kivi, limun, limeta, mango, nektarine, pomorandže, papaja, breskve, kruške, šljive, nar i lubenica čuvaju se na sobnoj temperaturi, kažu sa Univerziteta.
 
Crni luk, krastavci, plavi patlidžan, beli luk, đumbir, paprika, krompir, bundeva, tikva i paradajzu nisu za frižider.
 
Stručnjaci kažu da nećete uništiti namirnice koje ne bi trebalo držati u frižideru ako ih ipak stavite tamo, ali ćete sprečiti njihov normalan tok sazrevanja i time im izmeniti ukus.
 
Na primer, kora banane će potamneti ako je čuvate u frižideru, krompir će postati previše tvrd i na kraju će verovatno da promrzne, a paradajz će jednostavno imati lepši ukus ako ga čuvate na sobnoj temperaturi.
  • Dragana B.

    08.05.2022 15:34
    Sta da sta ne od voca i povrca
    Vazni saveti uvek potrebni! Ne znamo sve! Uvek pitam kad nisam sigurna da mi voce i povrce duze traje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.