Kako se danas nositi s mamurlukom i mučninom

Prošao je doček Nove godine, za sreću i zdravlje u 2017. se nazdravljalo, možda malo i preteralo...

Ukoliko ste ustali s mamurlukom i mučninom, i imate "teg" u glavi, znajte da nije sve tako strašno kao što je izgledalo kad ste otvorili oči, i da postoje načini da vam ovaj dan ipak bude "lakši".

Oni najiskusniji kažu da za mamurluk imaju svoja rešenja, u koja se kunu. Lako je njima. Međutim, šta sa onima kojima se glava meri kvadraturom sobe kad se probude, koji povraćaju, imaju konstantnu mučninu i malaksalost tokom celog narednog dana?

Recept koji će "kao rukom" da odnese sve muke, nažalost, ne postoji. Ipak, ukoliko poslušate savete koje vam dajemo, mnogo lakše ćete pregurati dan.

Zbog dehidratacije koju izaziva alkohol, čim se probudite popijte bar dve čaše vode. Nekome više prija mineralna, drugima obična, ali ono što je jedino važno jeste da popijete najmanje dva litra tečnosti u toku dana. Možda je i bolje rešenje, u ovim danima, kad virusi bacaju ljude u krevet, umesto vode piti nezaslađen čaj. Preporučuje se standardno - nana i kamilica, đumbir ukoliko vas ne boli želudac.

Sa hranom - danas obazrivo. Istina  je da Englezi i Irci mamurluk ubijaju jakom i masnom hranom i nezaobilaznom slaninom, ali to vam ne bismo savetovali. Mnogi nakon pijančenja odu u piceriju ili pojedu pljeskavicu, ćevapčiće, međutim - to vam sigurno neće pomoći, baš naprotiv. Za jetru bi korisnija bila jaja, pripremljena na bilo koji način, a uz to - ona vraćaju i energiju.

Ugljeni hidrati su ono što se preporučuje, a prednost imaju oni zdravi - integralne žitarice, naročito integralni pirinač. U krajnjem - dozvoljene su palačinke, ne previše zaslađene, vafli, i vegetarijanske pice - s povrćem i s malo ulja. Isto važi i za pastu. Leblebije i od njih napravljen (ne previše začinjen) humus takođe je ono što se preporučuje.

Sveži krastavac veoma blagotvorno deluje na organizam, a ukoliko ga nemate u kuhinji, pomaže i kiseli. Rusi, na primer, mamurluk od votke leče teglom kiselih krastavčića. Nakon što ih pojedu, obavezno popiju tečnost u kojoj su se nalazili.

S time ne treba preterivati ukoliko imate jak osećaj mučnine. U tom slučaju više će vam pomoći jogurt, ali pazite da ne bude previše hladan, i konzumirajte ga tek u drugoj polovini dana.

Supa, što bistrija, dobra je da razbistri glavu. Šalu na stranu, preporučljive su čorbe od povrća i supa. Nije neophodno da bude domaća, i ona iz kesice će odraditi dobar posao. Energiju može da vam vrati i sok od paradajza.

Veoma važno je da unosite vitamine. Da, naravno - i inače, a naročito kad ste mamurni. Jedan od načina da okrepite organizam su vitaminski napici. Ceđena pomorandža sa malo limunovog soka je pravo rešenje. Od ostalog voća dragocena je banana, jer pored vitamina sadrži i kalijum, koji brže "nestaje" iz organizma zbog dehidratacije. Uzimajte mandarine, sok od brusnice, kruške.

Sigurno će vam prijati svež vazduh i tišina. Potrudite se da organizujete sebi "lagan" dan. Ako praktikujete jogu ili meditaciju - odradite vanrednu vežbu, sigurno će biti od pomoći.

U Mongoliji kažu - ono što je ostalo od juče pij ujutro, u Danskoj smatraju da se alkohol leči alkoholom, pa imaju i jutarnje pivo za oporavak, a u našem narodu da se "klin klinom izbija". Međutim, doktori se ne slažu sa ovom mudrošću i savetuju da, ukoliko ste preterali, ipak oporavite telo bar 48 sati do narednog druženja uz čašu.

Ukoliko ste skloni mamurluku savetujemo da ne pijete na prazan stomak, da "dozirate", odaberete pivo, belo vino pre nego crno, džin pre nego viski... Takođe, svaku časicu alkohola "pregradite" čašom vode.

Nekima od vas, i pored godina iskustva u konzumaciji alkohola, možda je danas baš prvi put da se toliko loše osećaju, dok se u glavi vrti pitanje - otkud sad ovo sve? Kako godine prolaze, naše telo ne može da filtrira toksine kao ranije, tako da znajte - što smo stariji to smo i mamurniji. To je odgovor.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima