Nutela ista i na Balkanu i u Nemačkoj

Da li je čokolada za zapadno tržište Evropske unije lošija od one za istočno, pokušali su da dokažu i u Sloveniji.
Nutela ista i na Balkanu i u Nemačkoj
Foto: Pixabay
Testirali su 11 prehrambenih proizvoda, uglavnom čokolade i keks, u obe varijante i zaključili: Razlike između zapada i istoka gotovo i nema.
 
Uprava za hranu slovenačkog Ministarstva poljoprivrede naručila je analizu 11 prehrambenih proizvoda - Nutele, keksa Tuk, Milke, čokolada Lindt i Kinder, čokoladice KitKat, keksa Leibnitz, bombona Haribo kao i instantnog čokoladnog napitka Neskvik - reagujući na brojne kritike koje dolaze iz javnosti i od nekih političara iz niza država, poput Hrvatske, Mađarske, Slovačke, da kvalitet prehrambenih proizvoda koji se plasiraju na istok EU nije ista kao za zapad. 
 
Kao kriterijum za kategorizaciju "istočnog proizvoda" uzeti su jezici na deklaracijama - slovački, češki, mađarski, rumunski, bugarski, hrvatski, srpski i slovenački. Rezultati će iznenaditi mnoge - razlike između varijanti ovih proizvoda za dva tržišta gotovo nema. Ako i postoji, reč je o zanemarljivim razlikama i vrednostima ili pak o dopuštenom odstupanju koje nema uticaja na kvalitet. Pri tom nije primećeno da i ta sitna odstupanja idu na korist ili štetu jednog tržišta. 
 
Ipak, postoji jedan deo koji zabrinjava - nigde na deklaracijama - ni za zapadno ni za istočno tržište - nisu navedeni sastojci pronađeni u nekim proizvodima, pre svega transmasti i hidrogenizovane masti, za mnoge kontroverzne supstance. Rezultate šalju Komisiji Moguće razlike u kvalitetu hrane, ali i ostalih proizvoda, velika je tema na nivou EU, pa i ostali, sprovode svoja mišljenja. Slovenija će svoje rezultate poslati Evropskoj komisiji koja bi, nakon analize, trebalo da preduzme mere za sprečavanje neujednačenog kvaliteta na jedinstvenom evropskom tržištu.
  • Mima

    15.07.2017 08:56
    Zivim u Nemackoj i uvek dovlacim Nutelu iz Srbije :). Ova njihova je mnogo gorka. Jeste da se vise osete lesnici, ali valjda sam na nasu navikla :)
  • Gox

    22.06.2017 18:49
    Pepsi u Mađarskoj je baš Pepsi, ovaj naš nije ni P od Pepsija.
  • Gastos

    19.05.2017 14:50
    Zivim u Nemackoj a iz Srbije sam, jedem nutelu i u Nemackoj i u Srbiji i ukus se jasno razlikuje. Svima kojima sam donela da probaju su isto rekli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.