VIDEO: Napravili burek od 650 kilograma i porciju s 1.500 ćevapa

Hiljade građana okupilo se na Trgu slobode u Tuzli, gde pokušava da se obori Ginisov rekord u pravljenju najvećeg bureka na svetu, koji je pripreman u tepsiji prečnika šest metara.
Burek teži oko 650 kilograma, što je između četiri i pet hiljada porcija, a šest sati je pripreman u lokalnom restoranu, čiji su kuvari razvili kilometar i po jufke.
 
Prvobitno planirana porcija ćevapa "hiljadarka" povećana je na 1.500 ćevapa.
 
"Podelićemo burek s narodom i deo ćemo poslati službama koje o nama brinu 24 sata, a to su vatrogasci, hitna pomoć, policija i Univerzitetski klinički centar. Naravno, imamo mnogo donacija danas od više privrednih subjekata prema institucijama koje rade s decom", izjavio je organizator prvog tuzlanskog Gastro show-a Omer Isović.
 
Isović je najavio da će u roku od tri meseca stići potvrda da li je oboren Ginisov rekord, te dodao da je do sada najveći burek na svetu napravljen u Ljubljani i prečnika je 5,5 metara, ali nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda.
 
"Želeli smo s burekom i s ćevapima skrenuti pažnju domaćoj i svetskoj javnosti na naša tradicionalna jela, iako su Slovenci zaštitili ćevap, on je bosanski i uvek će biti. I još nešto na kraju, burek je s mesom", poručio je Isović, te otklonio dilemu u vezi s nazivom ovog slasnog jela, kojeg nazivaju još i "kraljem pita".
 
  • miki

    15.10.2017 10:16
    Svaka cast skidam kapu.
    Uh da mi je sad jedno parce.
  • Istoricar

    14.10.2017 20:17
    Licno imam "Transfer Blama" kada vidim ove rakijade i seljacijade sirom juznog dela bivse Juge. Taj narod je opovrgao Darvinovu teoriju evolucije. Leskovcani sa pljeskavicom od par tona , ovi sa burekom na traktoru, tuzno. Popravite barem oronule fasade i ne mora za ginisovu knjigu rekorda.
  • Zoran

    14.10.2017 17:29
    Bravo Tuzlaci .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.