Kada je crna čokolada štetna?

Crna čokolada zbog sastojaka korisnih za zdravlje uvek se preporučuje za konzumiranje pre nego mlečna, čak i na dnevnoj bazi, ali stručnjaci upozoravaju da se obrati pažnja na količinu jer tada čak i ona postaje štetna, piše CNN.
Kada je crna čokolada štetna?
Foto: Pixabay
Crna čokolada bogata je kakaom koji ima visok procenat flavonoida, antioksidansa koji sprečavaju oksidaciju holesterola i tako štite krvne sudove, snižavaju krvni pritisak, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i verovatno snižavaju rizik od dijabetesa. 
 
Mlečna čokolada sadrži malu količinu flavonoida, a bela ih uopšte ni nema. Crna čokolada ima gorak ukus, i što je više flavonoida to je ukus gorči. Upravo je proizvođači uništavaju obradom, da bi bila ukusnija, što ubija zdrave sastojke. 
 
"Prženje stvara niz novih aroma, ali tako se uništavaju molekuli u zrnima, a onda uvek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo da se uništi, kao što su flavonoidi", rekao je Met Hartings, profesor hemije na Univerzitetu u Vašingtonu. 
 
Iako nivo flavonoida varira od jedne do druge crne čokolade, ona je uvek zdraviji izbor od mlečne. Bogata je mineralima kao što su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum, dok stearinska kiselina nema nikakav uticaj na zdravlje. 
 
Ukoliko je uzimate svakodnevno, vrlo je važno je da to budu male doze, i kod biranja čokolade, važno je uzeti onu sa najmanje 60 procenata kakaa. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.