Osamdeset odsto adaptiranog mleka za bebe sadrži arsen

Većina prehrambenih proizvoda za decu sadrži opasne hemikalije, upozorava nova studija neprofitne organizacije "The Label Clean Project".
Osamdeset odsto adaptiranog mleka za bebe sadrži arsen
Foto: Pixabay

U proizvodima su pronađeni arsen, olovo, kadmijum i akrilamid.

Istraživači su analizirali 530 različitih grickalica, žitarica, formula i pića koja su kupljena u poslednjih pet meseci. Otkrili su da od analiziranih proizvoda 65 odsto njih sadrži arsen, 58 odsto kadmijum, 36 odsto olovo i 10 odsto akrilamid.

Otkriveno je da 80 odsto formula (adaptirano mleko) za dojenčad sadrži arsen, toksin koji Svetska zdravstvena organizacija povezuje s nizom zdravstvenih problema, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i karcinom. Velike količine arsena otkrivene su i u proizvodima na bazi pirinča.

Istraživanje je pokazalo da dečija hrana ima 70 odsto više akrilamida od pomfrita, a ta hemikalija se povezuje s oštećenjem mozga i reproduktivnim problemima. Utvrdili su i da je 60 odsto proizvoda s oznakom BPA free ustvari bilo pozitivno na bisfenol A, industrijsku hemikaliju koja se koristi za izradu plastike.

Među kompanijama koje su imale najviše kontaminirane hrane – odnosno od pet proizvoda imale dva sa toksičnim metalima nalaze se veliki brendovi poput Gerbera, Enfamila, Plam organiksa i Sprauta.

Ova studija je obuhvatila 2.164 uzorka hrane za bebe i podatke Administracije za hranu i lekove (FDA) od 2003. do 2013. Među uzorcima, otkriveno je da 89 odsto soka od grožđa, 86 odsto slatkog krompira i 47 odsto biskvita sadrži nivoe olova koji se mogu detektovati.

Iako nijedan uzorak nije premašio dozvoljen standard FDA, podatak je i dalje zabrinjavajuć jer pravila, koja se trenutno ponovo razmatraju, ne odražavaju poslednja otkrića nauke o rizicima po zdravlje, posebno kod beba.

  • @veganka

    07.11.2017 13:41
    i ti si zivotinja iz grupe sisara, iako se trudis da izigravas fikus
  • Predrag Jovanovic

    29.10.2017 08:27
    e moja ti
    ocigledno nisi bila u situaciji da trebas da dojis a da nemas mleka i kako se osecaju majke kojima je priroda uskratilo mogucnost da doje svoju bebu. go suck on cucumber
  • Andrija Šrek

    28.10.2017 14:49
    ...
    Morate stvarno paziti prilikom objavljivanja ovakvih, poencijalno uznemirujućih tekstova.
    Arsen, olovo i drugi teški metali mogu se naći u praktično svim namirnicama, uključujući i mleko. Oni se mogu naći čak i u majčinom mleku, tako da ne postoji hrana koja APSOLUTNO ne sadrži ni jedan štetni sastojak od navedenih.
    Ključna je poslednja rečenica - sadržaj ne sme da pređe maksimalno dozvoljene količine prema FDA preporukama, koje su zasnovane na naučno ispitanim potencijalno štetnim posledicama po zdravlje. Ako se to poštuje, rizik po zdravlje se svodi na minimum.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.