Studija: Krompir sprečio ratove

Krompir, koji se u Evropi pojavio u 16. veku, može da se gaji na različitim područjima, otporan je na razne vremenske prilike i omiljen u obliku pirea i pomfrita, ali je ublažio i ratne strasti tokom istorije, saopštila je američka Kancelarija za ekonomska istraživanja u Njujorku.
Studija: Krompir sprečio ratove
Foto: Pixabay
Biljka koja je došla u Evropu iz Latinske Amerike, a posle u Aziju i Afriku preko evropskih brodova, omogućila je smanjenje cena zemlje i bolje prihode za poljoprivrednike i političke lidere od 15. do 19. veka, navodi se u studiji, i dodaje da je krompir na taj način "smirio potrebu za konfliktima" tokom istorije.
 
"Uvođenjem krompira, došlo je do smanjenja broja ratova, bilo da su građanski illi međudržavni", naveli su američki stručnjaci, koji su registrovali 2.477 bitaka tokom 899 ratova u poslednjih 500 godina.
 
Prema njihovim rečima, jedan od razloga je smanjena vrednost zemlje gde se uzgaja krompir, jer su mnogi ratovi bili pokretani zbog visoke cene zemlje.
 
"Konflikte pokreće vrednost teritorije", navodi se u studiji i dodaje da je veliku ulogu igrao i bolji prihod poljoprivrednika, čime su se punile državne kase i na taj način se smanjila potreba za nekim sukobom.
 
U studiji se ne navode detalji ratova, već je uopštena analiza u kojoj se zaključuje da je razvoj bez rizika od rata bio veoma važan za siromašne zemlje koje su zavisile najpre od poljoprivrede.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.