Napravili pivo bez hmelja sa ukusom hmelja

Američki naučnici pronašli su način kako da proizvedu pivo koje će imati prepoznatljiv ukus hmelja, ali neće sadržati tu biljku, prilično zahtevnu za uzgoj.
Napravili pivo bez hmelja sa ukusom hmelja
Foto: Pixabay
Naučnici s kalifornijskog univerziteta Berkli kažu da bi se tom tehnikom mogla smanjiti zavisnost pivske industrije o hmelju, "žednoj" i skupoj kulturi, a poznata aroma i ukus piva ne bi se promenili. 
 
Oni su u članku u časopisu Nature communications opisali kako su uspeli da manipulišu genomom pivskog kvasca i dodali mu gene nane i bosiljka, što je podstaklo proizvodnju aroma kakve se inače dobijaju dodavanjem hmelja tokom procesa proizvodnje piva. 
 
"Koristeći se tehnikama koje su nam bile na raspolaganju uspeli smo da precizno kontrolišemo metabolizam za proizvodnju arome hmelja", kazao je Džej Kisling, profesor hemijskog i biomedicinskog inženjeringa na Berkliju.
 
Postupak nije bio jednostavan, jer su naučnici morali dodati ista četiri gena svakom nizu hromozoma, kako bi stvorili stabilan soj kvasca koji će izdržati proces proizvodnje piva. Rezultati su bili toliko uverljivi da su zaposleni u obližnjoj pivari Lagunitas kazali da je laboratorijsko pivo bilo "hmeljastije" od pravog. 
 
Stvaranjem alternativne arome hmelja uštedelo bi se mnogo vode i đubriva i ceo proces proizvodnje piva postao bi ekološki održiviji.
  • ja,to ozbiljno,

    08.04.2018 20:16
    i dalje,?????
    Hahahahaaaa,Svaka cast gospodine Laki, kad ste vec rekli sta da se uzme, tako i napisite tj. dopisite kompletnu proceduru,koliko vremenski, koliko cega da se uzme, gde da se hladi,kada da se pije. Ovako, ostaje,recept, samo za Vas! U svakom slucaju, ZIVELI!
  • Laki

    24.03.2018 21:50
    Domaće pivo
    Skuvajte kući pivo. Za 600 dinara dobijete gajbu najkvaltetnijeg piva o kojem ste mogli samo maštati.
    Ječam, hmelj i kvasac, lonac od 20 litara, voda i kuvaj.
  • /

    24.03.2018 11:24
    /
    nije mi jasno kako su slagali cehe za apatinski staropramen koji je takodje groznog ukusa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.