Francuska zabranjuje vegetarijanske kobasice i odreske od soje

U Francuskoj će biti zabranjeni proizvodi čiji se nazivi dovode u vezu sa mesom, a osnova im je povrće, kao što su odresci od soje ili vegetarijanske kobasice, zbog dovođenja potrošača u zabludu.
Francuska zabranjuje vegetarijanske kobasice i odreske od soje
Foto: Pixabay
Proizvođači hrane više neće moći da koriste izraze "odrezak", "kobasica" ili bilo koji drugi termin koji se vezuje za meso u opisu proizvoda, ukoliko on nije delimično ili u celosti napravljen od mesa.
 
Ova mera odnosiće se i na vegetarijanske ili veganske proizvode koji se na tržište plasiraju kao mlečne alternative. Nepoštovanje ovih mera rezultiraće novčanom kaznom do 300.000 evra.
 
Ovaj propis, koji je pridodat kao amandman na Zakon o poljoprivredi, predložio je poslanik koji je farmer i tvrdi da proizvodi kao što su veganske kobasice i druge vegetarijanske alternative zbunjuju potrošače.
 
"Važno je boriti se protiv lažnih tvrdnji. Naši proizvodi moraju da budu pravilno označeni: izrazi "sir" ili "odrezak" biće rezervisani za proizvode životinjskog porekla", rekao je Žan-Batist Moro, član političkog pokreta "republika u pokretu" predsednika Emanuela Makrona.
  • Nejasan

    22.04.2018 07:50
    Meni jedino nije jasto zašto su uopšte u startu uzimali te "mesne" nazive?
    Ako ne jedeš meso zašto si onda u naziv proizvoda turao kobasice, odreske i slično?
  • Orwell Vegan

    21.04.2018 13:59
    Istina
    Udar mesne industrije preko korumpiranih politicara. Sad svi moraju da menjaju pakovanja, menjaju nazive na internetu, velika steta, treba ih tuziti.
  • Steva

    21.04.2018 13:28
    @Neko...
    Debilizovanje “samog sebe” rekao bih da čine vegani koji nazivaju na ovaj način proizvode koje konzumiraju, štaviše neretko ih i proizvode u obliku koji je identičan ili sličan proizvodu od mesa. Na primer, postoje bataci od soje, proizvedeni i ukalupljeni izgledom i oblikom da podsećaju na meso i slični drugi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.