Šveđani napravili pivo od vode iz kanalizacije

Stara teorija da je za dobar ukus piva presudan kvalitet vode koja se koristi za njegovu proizvodnju, posle najnovije vesti iz Švedske možda i padne u vodu.
Prečišćavanjem vode iz kanalizacije napravili su pivo. Kažu, isto kao plzensko, prenosi Sputnjik.
 
"Nismo mogli da odolimo izazovu", rekao je predstavnik pivare, objašnjavajući kako su se odlučili da naprave novi proizvod koji će, kako smatraju, podići svest o globalnom problemu nestašice vode za piće.
 
"Pu:rest" je prvo švedsko pivo nastalo iz prečišćene kanalizacione vode, koje je proizvela stokholmska pivara "Nija Karnegibrigerit" u saradnji sa Švedskim institutom za životnu sredinu.
 
Neobično izdanje jednog od omiljenih pića u svetu napravljeno je u nadi da će to podići svest o tome da na planeti nema dovoljno vode za piće i da je neophodna tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda koja bi ih pretvorila u onu koja će poteći vodovodom.
 
Prema tvrdnjama kreatora piva iz otpadnih voda, ideja je da se izbegnu predrasude, jer su mnogi i dalje skeptični kada je u pitanju prečišćena otpadna voda, uprkos savremenoj tehnologiji koja to čini savršeno.
 
Voda koja je sastojak novog piva je sa lokacije za prečišćavanje otpadne vode koja je pod kontrolom Švedskog instituta za životnu sredinu i koristi niz brojnih mera za prečišćavanje. Nakon rigoroznih testova kvaliteta, voda je isporučena u pivaru, gde je, kako kažu, nakon četiri nedelje "pivo poput plzenskog" ugledalo svetlost dana.
 
Kris Turgeson iz švedske pivare je rekao da kompanija nije mogla da odoli izazovu kada se suočila sa predlogom Švedskog instituta za životnu sredinu. Prema njegovim rečima, bilo je prirodno probati pivo "Pu:rest", koje je kompanija opisala kao "organsko i kristalno čisto pivo".
 
U njegov kvalitet ljubitelji piva u Švedskoj moći će da se uvere već od jula. Reč je, doduše, o ograničenoj količini "Pu:resta", koji će moći da se kupi u lancu prodavnica alkoholnih pića "Sistembolaget", a "pivo iz kanalizacije" će moći da se proba i u pojedinim pabovima i na odabranim festivalima, poput onog "Ukus Stokholma".
 
Vest o novom pivu, naravno, nije mogla da prođe bez zanimljivih i duhovitih komentara javnosti.
  • Mr Hik

    01.06.2018 15:16
    I haj
    Ovo je kod nas davno otkriveno! Većina naših piva slično miriše!
  • Piško

    01.06.2018 15:04
    ...
    Znači ima ukus ko prečišćeni Lav.
  • Steva-NS

    01.06.2018 13:49
    Gospodo Šveđani , neka Vam je na zdravlje, pivo od otpadnih voda .Žao mi je,što će te ( ako dođete u Srbiju ) biti lišeni epohalnog proizvoda. Vi stvarno ništa ne bacate!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima