Grčka ima problem sa nazivima vina

Iako vinopije u inostranstvu mogu po etiketi pomisliti da kupuju grčko vino, ono može biti tursko, američko, makedonsko, bugarsko, te je grčka država odlučila da hitno uzme stvar u svoje ruke.
Sve je više stranih vina čije etikete aludiraju na Grčku, a "cilj je, naravno, obmanjivanje potrošača u inostranstvu koji kada, recimo, vide naziv 'Egeo' ili 'Georgos Santorini', pomisle da kupuju grčko vino", piše danas atinski list "Katimerini".
 
Udruženje proizvođača vina Grčke je slične primere našlo i u Poljskoj i Nemačkoj. Vino "Egeo", sorte grožđa "malbek", i vino "Egeo" od sorti "kaberne sovinjon" i "merlo", proizvode se i flaširaju u Turskoj, a vino "Georgos Santorini" jedan grčki iseljenik pravi, kako tvrdi, od grožđa grčke loze koja raste u SAD.
 
List kao vina koja aludiraju na grčko poreklo, navodi i ona koja nose etiketu "Alexander the Great", pogrešno tvrdeći da se proizvode u Makedoniji jer te nazive nose međusobno konkurentska vina iz Izrela i Bugarske.
 
Bugarska, kako ispravno navodi list, proizvodi vino "Ancient Thrace" (Drevna Trakija), što, po grčkim vinarima i "Katimeriniju", takođe aludira na Grčku jer se njena severoistočna pokrajina naziva Trakija.
 
Zbog niza takvih slučajeva, Udruženje proizvođača vina je zatražilo sastanak s ministarstvima spoljnih poslova i poljoprivrednog razvoja Grčke. 
 
Tako je ove nedelje odlučeno da se svim grčkim ambasadama u svetu pošalje hitan "cirkular", s nalogom da do kraja juna "identifikuju i prijave etikete vina iz trećih zemalja koje nalikuju na grčka vina", prenosi list.
 
Kada stignu izveštaji ambasada, "grčka vina će se zaštititi uz pomoć pravnih sredstava", piše u saopštenju sa sastanka. Za vina od grčkih sorti grožđa registrovanih u EU, postoje i pravna sredstva Unije, dok je za takva vina u SAD, relevantan samo međudržavni sporazum, piše u članku.
  • Salmonela

    24.06.2018 01:09
    Aman
    Nazirem opet problem sa Makedonijom :)
    Kako ce sad i vino preimenovati?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima