Dodaju prah od drveta u namirnice da budu zdravije

Drvo je bogato vlaknima i zamena je za masnoće, a istovremeno nema kalorija. Ipak, mnogima ideja da jedu drvo zvuči u najmanju ruku prilično neverovatno.
Dodaju prah od drveta u namirnice da budu zdravije
Foto: Pixabay
Međutim, naučnici su pronašli način kojim ga mogu dodavati u namirnice poput kobasica, različitih dezerata pa čak i u majonezu kako bi postale zdravije i pomogle u borbi protiv gojaznosti, piše "Daily Mail".
 
Stručnjaci objašnjavaju kako ne preporučuju žvakanje komada drveta, već konzumiranje praha bogatog celulozom, a koji su stvorili obradom drveta. Prah ima visoku sposobnost zadržavanja vode i kažu kako deluje kao zamena za masti bez uticaja na teksturu i ukus namirnica.
 
Per-Ivar Heier iz norveške firme koja je razvila ovu formulu kaže da se vlakna mogu koristiti za zamenu masnoća u širokoj paleti proizvoda: od majoneza, umaka i dresinga do mesa poput kobasica, mlečnih proizvoda, smrznutih dezerata i kolača, pita i gotovih jela.
 
"Prah se može dodavati u hranu, a da se pritom ne menja ukus ili boja namirnica. Naravno, pomaže u popravljanju teksture i balansira ukuse", pojasnio je Heier i dodao kako se može povećati sočnost, a znatno smanjiti sadržaj masnoća.
 
Konkretno, Heier kaže kako se na ovaj način preoblikuju proizvodi kako bi se smanjile zasićene masnoće koje se povezuju s bolestima srca dok netopiva vlakna pomažu u održavanju zdravlja creva.
  • Kaćanka

    21.08.2018 12:50
    odjedanput dvaput
    Kad drvo preradimo...sra*emo odmah papir!!
  • Krmenadla sa Podbare

    21.08.2018 08:01
    Zasto da ne, i cement je ok u malim kolicinama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.