Zanatsko pivo sve unosniji biznis u Srbiji

Pivo proizvedeno u Srbiji je među traženijima u okruženju, ali i Evropi.
Zanatsko pivo sve unosniji biznis u Srbiji
Foto: Pixabay
Po rečima sekretara Udruženja za prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbrije Dimitrija Ivanovića, u Srbiji se godišnje proizvede više od 500 miliona litara piva, od kojih se oko 130 miliona litara izveze, dok se u našu zemlju uvozi oko 25 miliona litara, piše Dnevnik.
 
Poslednjih nekoliko godina slika domaćeg tržišta piva značajno se promenila, odnosno izbor tog pića daleko je veći. Tako se na tržištu mogu naći svetla, tamna, crvena piva, piva s ukusima različitog voća, pa i povrća, drugačija od uobičajenih ukusa tog pića.
 
Da li je sve više onih koji vole to piće pa se upuštaju u proizvodnju, ili je prosto na tržištu sada takva situacija, teško je reći, ali dok su male zanatske pivare do pre nekoliko godina u Srbiji bile retkost, sada je situacija mnogo drugačija i ponuda zanatskog piva je sve veća, a kako stručnjaci kažu, i bolja.
 
Ipak, mali proizvođači piva zahvataju oko 1,5 odsto tog tržišta, a kraft piva uglavnom se mogu naći u specijalizovanim prodavnicama, kojih je sve više, kao i u pabovima i kafićima. Treba reći i to da se piva domaćih malih pivara, osim u Srbiji, plasiraju i na mnogim drugim tržištima – od Evrope do Južne Amerike.
 
Da otvaranje malih zanatskih pivara doživljava veliku ekspanziju potvrđuje i Ivanović, ukazujući na to da je mnogo zainteresovanih da krenu u taj posao.
  • Ikan

    26.08.2018 16:26
    @Laki covek ti prica o Budvaru i njegovoj tradiciji,a ti pricas o kukuruzu.U ovoj zemlji smo svi selektori i svi sve znamo.Istina je malo drugacija:
    1.male pivare koriste kvalitetniji ječam i hmelj i zato su skuplje.
    2.velike pivare imaju dosta godina tradicije iza sebe,tehnologe i laborante i zato su proverenije.
    3.velike pivare kuvaju pivo sa boljom vodom nego male pivare zato sto imaju milione ulozene u postrojenja za vodu.
    4.velike pivare prave u kontinuitetu isto pivo,dok malim pivarama kontinuitet nedostaje.
    Pa ko šta voli neka izvoli...
    A stručnjakinja za pivo iz Norveške pivske škole na moje pitanje koje je pivo najbolje je odgovorila:Ono koje je za tebe najbolje.
  • Marko

    26.08.2018 05:35
    Odgovor
    Sale bas si optimista. Vidi se da si puno toga stvorio u zivotu. Preispitaj svoj karakter.
    Svaka cast domacim radionicama piva na hrabrosti! Pozdrav
  • Sale

    25.08.2018 20:45
    Nema šanse da naprave dve iste šarže. Simpatični pokušaji, ali još koju godinu i idu u zaborav. Pazite šta vam kažem.
    Svakako, Živeli!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.