Detoks nakon praznika može biti koban

Britanski lekari upozoravaju da radikalne novogodišnje detoksikacije mogu biti veoma štetne, prenosi BBC.
Kao primer su naveli slučaj žene koja se prošle godine dovela u životnu opasnost nakon detoksikacije biljnim čajevima, odnosno koktelima vitamina B, surutke, glutamina i teanina i ispijanjem velikih količina vode.
 
Ta žena (47) se oporavila tek nakon intenzivnog lečenja u bolnici. Pre toga je izgubila svest.
 
Testovi su pokazali da je imala opasno nizak nivo soli u organizmu.
 
Iako se čini korisnim da se organizam očisti nakon novogodišnjih praznika, taj koncept nije nužno zdrav i nema podršku medicinske zajednice, objavio je časopis British Medical Journal. "Prekomeran unos vode kao način 'čišćenja organizama' bazira se na pogrešnom verovanju da se na taj način sve što je štetno može 'isprati' iz organizma", napisali su lekari.
 
Dodaju i da, uprkos suprotnim marketinškim tvrdnjama, biljni suplementi nisu bez nuspojava.
 
Britanski dijetetski savez dodaje da je cela ideja detoksikacije zapravo glupost. "Ne postoje čarobne tablete, napici, losioni ili flasteri. Telo čine brojni organi, poput kože bubrega i jetre koji neprestano pročišćavaju organizam od glave do pete", podsećaju lekari. 
 
"Organizam treba da bude hidriran, ali previše vode može biti jednako opasno kao i premalo. Iako zvuči predvidljivo, razumna prehrana i redovna fizička aktivnost najbolja su strategija za održavanje zdravlja", zaključili su oni.
  • Steva

    06.01.2017 22:03
    Osuđujemo ljude koji padaju na gluposti kao detoks i magnetno kamenje i ostale gluposti, ali ne može se previše ljutiti na nekoga samo zato što hoće da budu zdravi. Umesto toga, treba biti mnogo oštriji prema onim neljudima koji se provlače kroz pukotine zakona i prodaju zmijsko ulje narodu koji je uvek spreman da veruje da će nešto što zvuči legitimno raditi.

    Naterati ih sve da stave na svoje proizvode nalepnice na kojim piše "NE POSTOJI MEDICINSKI DOKAZ DA OVAJ SUPLEMENT IMA POZITIVAN UČINAK", isto kao što stavljaju na cigarete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.