Naučnici pronašli još jedan neobičan način da iskoriste spermu

Nemački naučnici pronašli su neobičan način da rešavaju ozbiljne ginekološke probleme.
Ma koliko to zvučalo, u najmanju ruku, čudno, naučnici su shvatili da je spermatozoid savršeni nosilac za lekove koje je potrebno dostaviti do ženskih reproduktivnih organa. 
 
Spermatozoid, uostalom, i ima jednu svrhu: da stigne do jajne ćelije. A lekovi su i tako najefektniji kada deluju direktno na mesto čijem lečenju su namenjeni. 
 
Istraživači su ovaj princip testirali stvorivši "mikromotor" koji pokreće spermatozoid. Ovaj "sistem za dostavu" osmišljen je u cilju lečenja ginekoloških kancera i testiran je u laboratorijskim ulovima. Mikro struktura, koju su napravili, sastoji se od četiri ruke koje ispuštaju spermatozoid u kome se nalazi lek, kada stigne do tumora. Struktura je obložena gvožđem, koje služi da bi se spermatozoid vodio i ispustio na mesto tumora pomoću magneta. 
 
Nemački naučnici u istraživanju navode: "Ovde samo jedan ćelija sperme služi kao aktivni prenosnik leka i njegova osnovna pogonska snaga, koristeći se svojom sposobnošću plivanja kao glavnom prednošću.
 
Struktura obuhvati samo glavu spermatozoida, tako da rep ostaje slobodan da bi mogao da je pokreće. Iako njena težina usporava osnovno kretanje spermatozoida za čak 43 odsto, 15 od 22 sprematozoida sasvim uspešno je dostavilo lek. 
 
Rezultati testova ove metode pokazali su veći stepen uništenja ćelija tumora u prvih 48 sati primene, nego rastvor leka iste doze.
  • ex chapman

    12.04.2017 09:00
    @dax
    to što ja koristim zove se mozak. to što ga ti nemaš nije moja krivica. rado bih ti pomogao... ali neću! :)
  • dax

    11.04.2017 14:41
    @ex chapman
    Daj i meni malo toga sto koristis.
  • ex chapman

    11.04.2017 11:52
    uloga spermatozoida
    što više čitam ove "popularno naučne" tekstove, sve više shvatam otkud onoliki vicevi na račun seksualnosti naučnika. kad mi naučnik, navodno ekspert, kaže da je jedina svrha spermatozoida da stigne do jajne ćelije, onda to ozbiljno dovodi u pitanje njegovu stručnost. seljak bez osnovne škole zna da svrha spermatozoida nije da "stigne" do jajne ćelije, već da je oplodi i da iz svega toga proizađe zdravo, jako, pametno, lepo, napredno dete (seljak bi dodao i po mogućstvu muško, al to je posebna tema). dakle sad kad znamo stvarnu svrhu spermatozoida, postavlja se pitanje da li je neko od tih naučnika razmišljao šta će se desiti kad zdrav spermatozoid stigne (sa sve tim lekom) do jajne ćelije? 1. jajna ćelija će ako Bog da biti izlečena, 2. jajna ćelija će ako Bog da biti oplođena. ovaj drugi efekat će stojati među kontraindikacijama za lek? ili će uz taj lek da se piju obavezno kontraceptivne pilule, kao što se posle antibiotika pije probiotik? ili će samo u reklami da promrmljaju "u slučaju neželjenih posledica obratite se vašem lekaru ili lokalnoj babici"!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).